Kihez fordulhatnak a diákok az iskolában probléma esetén? Mi vagy ki szolgálja a tanárok védelmét? Az utóbbi időben elharapózott iskolai erőszakok száma miatt megnéztük, milyen működő törekvésekkel igyekeznek megoldani a problémát – írja az eduline.hu.

 A napokban beszámoltunk róla, hogy a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban létrehoztak egy új iskolarendszert, amivel megelőzhető az intézmény falain belül történő érzelmi, verbális vagy fizikai erőszak. Az iskolában működik egy védelmi csoport, amely három bencés, a gimnáziumban tanító tanárból áll, akiket baj esetén felkereshetnek a gyerekek. A tanároknak pedig kötelességük azonnal meghallgatni a diákokat - akiket az új iskolarendszer keretében arra is megtanítanak, hogy helyesen felismerjék, mikor nem helyénvaló egy diáktárs vagy tanár viselkedése, valamint arra is, hogyan tudják magukat kifejezni a felmerülő problémák esetén.

A Győri Váci Mihály Általános Iskolában felsős tanulók animátorként vannak kinn a szünetekben az alsósokkal, hogy észrevegyék, ha valamelyik gyereket bántalmazás éri, kezeljék a konfliktusokat, játszanak és beszélgessenek a kicsikkel. A pedagógusok szerint az új szemléletnek és programoknak köszönhetően az iskolában jelentősen lecsökkent a bántalmazások száma.

A tanárok védelme is fontos

A nagy port kavaró győri Jedlik Ányos középiskolában történt késelés után most az intézményen belül szintén azon gondolkodnak, szakpszichológusokat helyeznének el az iskolában, de a házirend szigorítása is felmerült. A házirendben ugyanis előírhatják és szabályozhatják az iskolába a tanulók által bevitt dolgok megőrzőben vagy öltözőben való elhelyezését. Ezen felül az oktatáshoz nem szükséges dolgok bevitelét megtilthatják, korlátozhatják vagy feltételhez köthetik - mondta el korábban az Eduline-nak Dr. Selmeciné dr. Csordás Mária, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) vezető jogtanácsosa.

A szakember szerint összességében nagyon szigorú szabályok és jogi keretek határolják be a pedagógusok védekezésének határait.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a győri eset után másodjára juttatta el azt a levelét a minisztériumnak, amelyben amellett, hogy

javasolják, hogy napirendi téma legyen a közfeladatot ellátó személyek biztonságának kérdése, azt is kérik, készítsenek cselekvési tervet a konfliktusok kialakulásának megelőzésére.

Forrás: eduline.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!