Összegyűjtöttek 804 aláírást az alapellátó fogorvosok, s ezzel már csaknem harmaduk támogatja, hogy munkalassító akcióba kezdjenek. A demonstráció alatt fölfüggesztik a térítésmentes kezeléseket és csak sürgősségi ellátást nyújtanak a lakosságnak – írja a Népszava.

Az alapellátó fogorvosok azt szeretnék elérni, hogy a háziorvosi praxisokkal azonos mértékű támogatást kapjanak. Ehhez a kamarai számítások szerint mára már mintegy 28 milliárd forint hiányzik a területre jutó pénzből, ezért immár hónapok óta azt kérik a kormánytól: emelje a körzetekre jutó állami támogatást, mert a most rendelkezésükre álló havi, átlagosan 800 ezer forint nem elég a praxisok működtetésére, sőt a térítésmentes ellátások anyagköltsége sem jön ki ennyiből.

Így amint elérik az 1000 aláírást, négy hétre fölfüggesztik a körzetekben az alapellátást, és csak a sürgősségi beavatkozásokat végezik el.

Az akcióhoz már csak 196 aláírás kell – mondta a Népszavának Nagy Ákos keszthelyi fogorvos, szervező, aki beszámolt arról is, ha ilyen ütemben halad a gyűjtés, hamarosan akcióba léphetnek. Közölte: amikor összegyűlt az első 400 aláírás, tárgyalást kezdeményeztek az egészségügyi államtitkársággal, de érdemi választ máig nem kaptak. Informálisan annyi elhangzott, hogy fontolóra veszik a jelzéseiket, ám pénz azóta sem érkezett a területre, miközben a jelen finanszírozásból már a kötelező fizetésemelést sem lehet a munkatársaiknak biztosítani. Hozzátette: a lakosság érdekében sem várhatnak tovább, most ugyanis a fogorvosok többsége a magánpraxisában keresi meg azt az anyagköltséget, amit a térítésmentes ellátásoknál fölhasznál. „Már nem tudunk annyi pénz keresni, hogy valamennyi kezelést zsebből, mi magunk fizessünk.” Mindennek az lesz a következménye, hogy nem marad olyan körzet, ahol a közfinanszírozott kezeléseket megkaphatja a beteg. A pénzhiány miatt az ellátásokat már most sorolni kell, ezért a legegyszerűbb tömésekre is két-három hetes az előjegyzés. Ennyi idő alatt pedig egy fog akár menthetetlenné válhat.

Arra biztatja az aláírásgyűjtő fogorvosokat az egészségügyi államtitkárság, hogy panaszaikkal keressék a Magyar Orvosi Kamara fogorvosi tagozatát, mert képviselőikkel hamarosan tárgyaló asztalhoz ülnek – írta a Népszavának a fogászok panaszaival kapcsolatos kérdéseikre a tárca sajtóosztálya. Jelezték azt is, hogy a kormány 2009 óta 50 százalékkal több pénzt biztosított az alapellátásra, köztük a fogorvosi praxisokra is. Az alapellátók 2015-ben 10 milliárd forintos többlettámogatást kaptak, majd egy évvel később, az újabb tízmilliárdos támogatáson felül még 2 milliárdot kaptak a fogorvosok, amiből 50-55 ezer forinttal nőtt egy-egy praxis havi bevétele. Az állami intézményekben dolgozó fogorvosok keresete 350 ezerig csak nem 70 ezer forinttal emelkedett. (Ez utóbbi intézkedés nem érintette a most aláírásgyűjtő alapellátókat. - a szerk.) Mint írták: az idei évtől pedig a háziorvosokkal azonos feltételek mellett pályázhatnak praxis letelepedési támogatásra. Azaz, ha valaki vállalja, hogy több éve üres körzetbe megy dolgozni, 12 millió és 20 millió forintot kaphat.

Az államtitkárság válaszaira Nagy Ákos annyit mondott: a húszmilliós letelepedési támogatás nagyon jól hangzik, csakhogy egy fogászati rendelő berendezésére könnyen elkölthető a teljes támogatás, után pedig hat évig kötelezik az orvost, hogy viselje a praxis veszteségeit. És ha ez a fent említett rossz finanszírozás miatt, nem megy, akkor kamatostul követelhetik vissza a húszmilliót.

Forrás: Népszava