Ha a közelgő buszos demonstráció nem éri el célját, s nem indulnak el az MNV Zrt. felügyeletével a tárgyalások, akkor a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet létrehozza a sztrájkbizottságot. Akár egy hónapos munkabeszüntetésről is dönthetnek – írja a sonline.hu.

– A szeptember 21-re kitűzött fekete pólós tiltakozó akciónk előkészítése jól zajlik, az alapszervezetek tájékoztatása alapján több százan jelezték részvételi szándékukat – mondta kedden Dobi István, a Szaksz elnöke. – Célunk, hogy három év alatt átlagosan 50 százalékkal emelkedjen a munkavállalók bére, s a volános szakmában változzanak a foglalkoztatási szabályok. Örülünk, hogy a megmozdulásunkhoz újabb és újabb dolgozók kívánnak kapcsolódni, akik a demonstráció napján fekete pólóban vagy ingben dolgoznak.

Dobi István rámutatott: ha kellő támogatottságot kap az akció, az egyértelmű jelzés a munkáltatóknak vagyis szükség van a béremelésre, s a munkahelyi problémák megoldására. Az elnök szerint, ha a magas támogatottságú megmozdulás mégsem érné el célját – s a tulajdonos MNV Zrt. felügyeletével nem indulnak meg a tárgyalások –, akkor a szakszervezet létrehozza a sztrájkbizottságot, s elkezdi a több hétig tartó munkabeszüntetés szervezését. Dobi István azt mondta: egy ilyen lépés előtt ügyvédekkel egyeztet. A jogszabályok miatt Magyarországon a közösségi közlekedési cégeknél nehéz sztrájkot tartani, ám ha erre mégis sor kerül, akkor a hosszabb leállás vezethet eredményre.

Forrás: sonline.hu