Európai szintű demonstrációra készülnek a tejtermelők Brüsszelben, miután egyelőre nincs megoldás az ágazat válságára. Itthon a szakértők már leépítésekről beszélnek az iparágban, több száz, több ezer munkahely megszűnését jósolják. A magyar tejtermelők szerdán ugyan visszamondták a hét végére, a szlovák határhoz tervezett demonstrációt, az olcsó tej azonban továbbra is ömlik be a hazai piacra, csődközelbe juttatva a gazdákat. A hazai tejválság megoldására azonban van megoldás a szakértők szerint – írja a somogytv.hu.

Brüsszeltől remél megoldást a tejágazat, az egész európát fojtogató tejválság miatt. A magyar gazdák visszamondták ugyan a saját demonstrációt, ám csatlakoznak az európai termelőkhöz vasárnap Brüsszelben. Szakemberek szerint ugyanis a magyar kormány már nem oldhatja meg egyedül a helyzetet dacára annak, hogy eddig mindent elkövetett hogy megmentse az ágazatot.

dr. Wagenhoffer Zsombor, Magyar állattenyésztők szövetsége, ügyvezető igazgató:
- Közösen az európai tejtermelő társadalom össze tud fogni. Az hogy a magyar kormány mit tud tenni, én azt hiszem a magyar kormány elment a falig, tehát ha a támogatások szintjét nézzük a tejágazatban vagy a húsmarha ágazatban ha a szarvasmarha ágazatról beszélünk, akkor ez Európában kimagasló amit ma a tejtermelők és szarvasmarha tartók úgy összességében állatlétszámra vetítve támogatásként kaphatnak.

A húsmarha ágazat is szenved a tejválságtól. Ugyanis azok a gazdák, akik a tenyésztéssel foglalkoznak, nagyrészt a tejből származó bevételből élnek, ami jelen állás szerint lehetetlen még az ágazati támogatásokkal együtt is.

dr. Húth Balázs, tenyésztésvezető, Magyar Tarka Tenyésztők Egyesülete:
- Lassabb eljutunk arra a szinte ha még nem jutottunk el hogy hiába vannak komoly ágazati támogatások, gyakorlatilag így is veszteségbe fordul a tejtermelés.

Húth Balázs szerint azonban lenne megoldás, ez pedig a több lábon állás. Ha egy gazda nem pusztán a tejben, de a húsmarha tenyésztésben is gondolkodhatna, az valamilyen szintű biztosíték lenne arra hogy kiutat találjon az ágazati válságból. Csakhogy a rendszerváltás előtt hazánkban elterjesztett Holstein Fríz fajta szinte teljesen háttérbe szorította az export orientált Magyar Tarkát, ebből a helyzetből pedig évtizedekig tart kilábalni. A fajtabővítésben ettől függetlenül nagy lehetőségek rejlenek - fogalmazott Húth Balázs.

dr. Húth Balázs, tenyésztésvezető, Magyar Tarka Tenyésztők Egyesülete:
- Ne feledjük el hogy az elmúlt időszakban különösen a keleti piacokon tehát az arab és a muzulmán országokban felértékelődött a jó minőségű marha iránti igény. És gyakorlatilag ott kihasználatlan készleteink, kapacitásaink vannak, tehát oda lehet szállítani. Hízóalapanyagot, hízó bikát, és tenyészállatot. Tehát ez egy kicsit enyhíti a termelőknek a fájdalmát.

Teljesen kompenzálni azonban nem tudja - teszi hozzá a szakember. A szakma képviselői egyébként elmondták, a kutatók és a gazdasági szereplők is folyamatosan egyeztetnek az agrárkormányzattal a megoldás érdekében. Wagenhoffer Zsomborral és Húth Balázzsal készített beszélgetésünket ma esti Miért című műsorunkban tekinthetik meg.

Forrás: somogytv.hu