Ismét tárgyalóasztalhoz ül a pedagógusok sztrájkbizottsága a kormánnyal – tudta meg a Magyar Idők. Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke a lap érdeklődésére elmondta: egy szóbeli megállapodás már megtörtént, ennek alapján december 13-án ülnek le tárgyalni a szaktárcával. Mint ismert, a PSZ-t, az Oktatási Vezetők Szakszervezetét, valamint a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezetet magában foglaló sztrájkbizottság 25 pontban fogalmazta meg követeléseit a kormánynak. Áprilisra valamelyest közeledtek ugyan az álláspontok, ám végül nem sikerült megállapodni, így országos pedagógussztrájkot hirdettek.

Követeléseiket akkor négy pontban határozták meg: ezek közé tartozott az állami intézményfenntartó központ átszervezése, továbbá az, hogy az iskolában pedagógusi munkakörben alkalmazottak kötelező óraszámát heti 22 órában határozzák meg.

Októberben a sztrájkbizottság – a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetével együtt – ismét egyeztetett az oktatási államtitkársággal. Ekkor az érdekvédők azt szerették volna elérni, hogy azok a hét évvel nyugdíj előtt álló pedagógusok, akik korábban kimaradtak a minősítésből – és akik a szaktárca döntése nyomán végül gyorsított eljárásban jelentkezhetnek minősítő vizsgára – automatikusan kerüljenek át a magasabb, pedagógus II. kategóriába. Az egyeztetésen szó volt a pedagógusok bizonyos körének járó órakedvezményekről, továbbá a Közoktatás-politikai Tanács mintájára hamarosan létrejövő fórum működéséről is.

Forrás: Magyar Idők