Eredményes volt a szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkárnak a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) vezetőjével folytatott szerdai tárgyalása, közeledtek az álláspontok - közölte a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárság az MTI-vel.

Nyitrai Imre helyettes államtitkár a sztrájktárgyalásokra kijelölt állami vezetőként egyeztetett Boros Péternével, a szakszervezet elnökével. A következő egyeztetésre november 28-án kerül sor - közölték.

A közleményben felidézték, hogy idén az ágazatban dolgozók bérpótlékára és bérkiegészítésére 28 milliárd forintot biztosítottak. Jövőre a minimálbér 15 százalékkal, a garantált bérminimum 25 százalékkal nő, a szolgáltatók terhei 5 százalékkal csökkennek, 2018-ban a minimálbér újabb 8 százalékkal, a bérminimum 12 százalékkal nő és további 2 százalékponttal csökkennek a szolgáltatók terhei a kormány és a szociális partnerek keddi megállapodása szerint.

Ezen felül 2017-ben további bérrendezés várható, a jövő évi költségvetésben erre már 9 milliárd forint biztosított, a bérrendezés mértékéről hamarosan döntés születik - áll a dokumentumban.

Azt írták: az államtitkárságon 2014 nyara óta a Szociális Ágazati Demonstrációs Bizottsággal tizenkét, a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetével tizenhárom alkalommal egyeztettek. Tavaly december elején megalakult a Szociális Ágazati Érdekegyeztető Fórum, amely folyamatosan ülésezik és a szervezet tagja lett a legfőbb, országos konzultációs testületnek, az Országos Szociálpolitikai Tanácsnak.

Az MKKSZ november 10-én országos sztrájkot jelentett be december 5-ére. A szervezet 30 százalékos keresetnövekedést követel az ágazatban dolgozóknak, valamint azt, hogy november 12-e legyen munkaszüneti nap az ágazatban dolgozók számára. Az utóbbit tartalmazó javaslat már a parlament előtt van.