Hamarosan sztrájkolhatnak a fővárosi közterületesek, ha a szakszervezetnek nem sikerül megállapodnia a munkáltatóval a béremelésekről – írja a hirpress.hu.

 Az érdekképviselet 10 százalékos béremelést követel január 1-jéig visszamenőleg, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) viszont csak októbertől lenne hajlandó emelni.

A szakszervezet szerint 2013 és 2015 között az FKF alkalmazotti létszámának mintegy 80 százalékát kitevő fizikai dolgozók jövedelme 8 százalékkal csökkent. Hogy a munkások kevesebbet visznek haza, a vállalat sem tagadja, csak a mértéket vitatja. A gépi úttisztítók és a kukásautó-sofőrök pótlékokkal együtt átlagosan 140 ezer forintot kapnak, a hulladéklerakókban dolgozók pedig 110-120 ezer forint körül keresnek. A kézi úttisztítók még ennél is rosszabb helyzetben vannak – olvasható a nepszava cikkben.

Az FKF-től többen távoztak a közelmúltban, mint ahányan érkeztek. A sofőröket szállítmányozó cégek, a hulladékrakodókat a többi között kereskedelmi cégek szipkázták el, magasabb fizetésért.

A szakszervezetnél azt mondják, sem ők, sem a munkavállalók nem akarnak sztrájkolni, csak végső esetben élnek a munkabeszüntetés eszközével, de ha nem lesz megállapodás, megteszik.

 Forrás: hírpress.hu