Kilépett a Tanítanék Mozgalomból Pukli István, mert nem tartja jó iránynak, hogy a szervezet kiáll a pénteki Lásd az embert! megmozdulás mellett. Pilz Olivér, az oktatási tiltakozások bölcsőjének tekinthető miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára, a Tanítanék másik vezéralakja szerint eddig is hangot adtak véleményüknek humanitárius kérdésekben, a mozgalom Pukli távozása után is folytatja a megkezdett munkát.

Radikális üzemmódba kapcsolást ígért még nyár elején a Tanítanék Mozgalom, de más szervezetek is azt hangoztatták, forró őszre számíthat a kormány az oktatásügy helyzete miatt. Ezt a forró őszt egyelőre csak Pukli István, a Tanítanék egyik vezetője, a kormány oktatáspolitikája elleni tiltakozások emblematikus alakja, a fővárosi Teleki Blanka Igazgatója hozta el nekünk. Négy hete a kormány napilapjában (Magyar Idők) beszélt arról, nem céljuk az Orbán-kormány megdöntése, a jelenlegi baloldal amúgy sem jelent alternatívát az ország irányítására. Tegnap pedig a Magyar Nemzetben jelentette be: kilép a Tanítanékból.

Mint ismert, a mozgalom csatlakozott a kvótanépszavazás és a gyűlöletkeltés ellen péntekre meghirdetett, Lásd meg az embert! elnevezésű demonstrációhoz. Pukli szerint ez elhibázott lépés, nem tartja jó iránynak, hogy a szervezet kiáll „egy ilyen átpolitizált, irtózatosan megosztó ügy mellett”. Úgy véli, függetlenül attól, magánemberként mit gondol a kérdésről, egy ilyen lépéssel „rengeteg támogatót veszíthet a mozgalom”. Pukli elmondta, a Magyar Időknek adott interjúja miatt is voltak nézeteltérései a Tanítanék többi vezetőjével, amiket szerinte nem sikerült teljesen elsimítani, a „sorozatos félreértések” és másként gondolkodás is közrejátszott abban, hogy kilépett.

A mozgalom másik vezetőjét, Pilz Olivért is hirtelen érte Pukli döntése, bár az igazgató a Magyar Nemzetnek azt mondta, levelet is írt a Tanítanék tagjainak.

- Nem sokkal az interjú megjelenése előtt, szerda reggel kaptam rövid levelet Istvántól. Az okokról egyelőre mi is csak annyit tudunk, amennyi a sajtóban megjelent – mondta a Népszavának Pilz. A miskolci Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke hangsúlyozta: a történtek után is köszönettel tartoznak Pukli Istvánnak, az igazgató szerinte eddig is sokat tett az oktatásügyért.

Azzal viszont nem ért egyet, hogy a Lásd meg az embert! demonstrációhoz való csatlakozás a mozgalom kárára válna. - A rendezvény nem politikai, hanem civil kezdeményezés. A Tanítanék Mozgalom eddig is megnyilvánult humanitárius kérdésekben, most is van mondanivalónk. Az akció elnevezésében is benne van az, amit a pedagógusok szintén hiányolnak: a kormány intézkedései mögött nem látjuk az embert. Pilz leszögezte: a Tanítanék folytatja a megkezdett munkát Pukli távozása után is. - Ez nem egy egyszemélyű mozgalom, a szervezetnek több tízezer követője van, társadalmi támogatottsága is elég nagynak mondható. Az irány eddig is megvolt, azon haladunk tovább. Amíg nem sikerül érdemi javulásokat elérni az oktatásban, nem állunk meg - emelte ki. Azt Pilz nem tudta megmondani, hogy a zuglói igazgató nyilatkozatai és kilépése ronthat-e a mozgalom támogatottságán, ugyanakkor hangsúlyozta: a Tanítanék olyan szervezet marad, ami „nem mond ezen a héten sem mást, mint amit az előző héten mondott”.

Bár a mozgalom támogatottságát nem mérik, egyértelmű, hogy a félreérthető nyilatkozatok, a belső ellentétek romboló hatással bírnak. Korábban Pukli úgy nyilatkozott: be kell látni, a jelenlegi kormány bukása nélkül nem lehet lényegi oktatáspolitikai változásokat elérni. Rá egy napra pedig úgy, a mozgalomnak nem lehet célja a kormány megbuktatása. Korábban Pukli visszautasította még a feltételezését is annak, hogy politikai pályára akarna lépni. A Magyar Nemzetnek tegnap azt nyilatkozta: ebben a kérdésben minden nap másképp gondolkodik, „egyik nap így ébredek fel, a másik nap úgy”.

A kormány megbuktatására vonatkozó kijelentés valóban félreérthető volt: annak beismerése, hogy a kormány bukása nélkül nem lehet érdemben javítani az oktatás helyzetén, nem jelenti azt, hogy a Tanítanéktól kell várni az Orbán-kabinet megdöntését. Ezt Pilz Olivér is elmondta, ugyancsak a Magyar Időkben. Egy szakmai alapokon létrejött civil szerveződésnek valóban nem lehet célja a kormány leváltása, hiszen ahhoz az eszközei sincsenek meg. Ez az ellenzéki politikai pártok dolga lenne. Egy, az oktatás helyzetének javítása érdekében létrejött szervezetnek az oktatás helyzetének javítása lehet a célja, amihez - és ezt viszont már a Tanítanék vezetői is belátták - a jelenlegi hatalom leváltásán keresztül vezet az út. Magát a kormányváltást viszont nem tőlük kell várni, akkor sem, ha az elmúlt években levezényelt intézkedések miatt az oktatásügy is igencsak átpolitizált területté vált. Ugyanakkor elég vészjósló kórképet ad a jelenlegi ellenzéki pártok helyzetéről, hogy az orbáni irányból kiábrándult tömegek egy szakmai-civil szerveződésben látták meg a kormányváltó erőt.

Pukli István folytatni szeretné az oktatás javításáért megkezdett küzdelmet. Lehet, hogy új civil szervezetet alapít, nyilatkozata alapján már az sem kizárt, hogy politikai pályára lép. Egy felelősségteljes vezető viszont nem kelhet fel az egyik nap „így”, a másik nap „úgy”. Félő, hogy a Tanítanék emiatt veszít majd támogatókat, nem pedig azért, mert kiáll egy, az emberek idegengyűlöletének gátlástalan felkorbácsolása elleni megmozdulás mellett.

Forrás: Népszava