Már javában zajlik az egészségügyi dolgozók 12 órás tüntetése a Kossuth téren. Orvosok, nővérek, betegek, szakszervezetek és pedagógusok is szót emelnek majd, de művészek is kifejezik szolidaritásukat.A Klubrádió tudósítója Selmeci János azt mondta, hogy több ezren vannak a helyszínen, de még várnak résztvevőket.

Kerekasztal-beszélgetés is lesz betegek, orvosok, nővérek, egészségügyi szakpolitikusok részvételével. Az első felszólaló Kiss László ápoló. Mint mondta, egy éve próbálják feltárni, mi is a helyzet az egészségügyben, tiltakoznak, harcolnak, hogy itthon maradhassanak.

Sándor Mária a tüntetés közben nyilatkozott a Klubrádiónak, egyebek mellett azt mondta, hogy a nővérek előtt nincs életpálya modell. Mint mondta, a most felajánlott béremelés egyrészt megosztó, sokan, akik létfontosságú munkát végeznek az egészségügyben most is kimaradnak az emelésből. Sándor Mária szerint a 26 százalékos emelés nem fogja hazahozni azokat, akik külföldre távoztak, és nem inspirálja majd a fiatalokat, hogy erre a pályára lépjenek. Sándor Mária azt is mondta, sok kollégája, főnővérek, ápolónők jöttek el, de képviseltetve vannak a halmozottan sérült gyerekek is, és az elégtelenül működő rendszert elszenvedők.

Beteg az ország, de az igazán betegek és szívtelenek valójában az ország vezetői, akik hagyján lepusztulni a betegápolást – hangsúlyozta a Kossuth téren tartott felszólalásában Szabó Tímea. A Párbeszéd Magyarországért társelnöke feltette a kérdést: mi kell ahhoz, hogy egy egészségügyi dolgozó végre ugyanannyit kereshessen, mint egy raktáros.

Demeter Éva a rokkantak képviseletében, aki társadalombiztosítási szakértő azt mondta beszédében, 6 éve még jót ígértek nekünk, hogy megvédik és garantálják a nyugdíjakat, de aztán becsapták őket. A szónok felemelte a szavát  a „szülőtartás” ellen is. Azt is elmondta, be kell állni Sándor Mária és Pukli István mögé, mert ők azok, akik nem félnek.

Forrás: Klubrádió