Szerdán reggelre két órás munkabeszüntetést hirdetett meg az MKKSZ (Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete), mert az önkormányzati alkalmazottaknak is életpályamodellt és tisztességes bért követelnek. A mintegy száz önkormányzatban megtartott sztrájkról megérkeztek az első fotók is  a HVG oldalára.

Az MKKSZ elnöke korábban már jelezte: a mai munkabeszüntetéshez a polgármesteri hivatalokban lévő alapszervezetek közül mintegy száz csatlakozott.

Mint a sztrájk kezdetén megírtuk: Boros Péterné szerint csaknem 4800 fővel „rendben megkezdődött” a demonstráció, amivel azt jelezték az elnök szerint, hogy „semmivel többet nem kérünk, mint amit az állami alkalmazottak kaptak”. A sztrájktörvényben meghatározott  50 százalékos támogatottságot meghaladva, a csatlakozó önkormányzatoknál csaknem száz százalékos volt a sztrájk támogatottsága.

Boros Péterné az akció befejztével elmondta: azt kívánják elérni, hogy a kormány tárgyaljon velük. Van az önkormányzati érdekszövetségeknek szakmai koncepciója, elkészült egy törvénytervezet is a közszolgálati életpályáról a hozzárendelt bértáblázattal, és ezt az önkormányzati érdekszövetségekkel közösen szeretnék a kormány elé terjeszteni. Borosné szerint ha ez nem sikerül, akkor a kormány ismét „kijelöli az utunkat”, és egész napos sztrájkot hirdetnek.

Forrás: HVG