Üzennünk kell a kormánynak, hogy ők is megértsék: az az irány, amellyel a közoktatásról gondolkodnak, tragikus. Nem szolgálja sem a gyerekek, sem az iskolák jövőjét. Az Európai Unióban az oktatásra GDP arányosan csak Görögország költ kevesebbet hazánknál - olvasható a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közleményében. 

Mendrey László PDSZ-elnök szerdán sajtótájékoztatót is tartott a közoktatás tervezett átalakításaival kapcsolatban, ahol elmondta: az utóbbi fél év eseményeiből jól látszik, a kormány egyetlen szándéka, hogy időt húzva kifárassza a „tanárlázadás” szereplőit, miközben fittyet hánynak az egyre súlyosabbá váló teljesítményromlásra, a szakma véleményét lesöprik az asztalról – olvasható a Népszavában.. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) átalakításáról elmondta: a működésképtelen szervezetet csak látszólag decentralizálják, a tervek szerint július elsejétől létrejövő „szuper-Klik” (ami egy budapesti centrumból és 56 tankerületi központból áll majd) olyan mértékű központosítással, forráskivonással jár, amelyre eddig még nem volt példa. Mendrey szerint összevonások, bezárások, elbocsátások várhatóak, s mivel az önkormányzatok üzemeltetői jogainak elvételével a fenntartás és a működtetés is egy kézben lesz, több száz iskola került veszélybe. „A közoktatás hermetikus államosítása szakmailag átgondolatlan, káros, elfogadhatatlan” - mondta.

A kormány számos pontban módosítaná a köznevelési törvényt, s bár hónapok óta tárgyalnak a Pedagógusok Sztrájkbizottságával, a szakszervezeteket nem vonták be a módosítások előkészítésébe, a megküldött tervezetben pedig szinte semmi nem jelenik meg a korábbi megállapodásokból, a szakszervezetek javaslataival nem foglalkoztak. A törvénymódosítást is még azelőtt benyújtották a parlamentnek, hogy azt a sztrájkbizottság véleményezhette volna. Ugyanakkor a mai napra a kormány összehívta a Közoktatási Érdekegyeztető Tanácsot - tájékoztatta lapunkat Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke.

A kormánynak erre egyébként törvényi kötelezettsége van, ám erre még azelőtt kellett volna sort keríteni, hogy a köznevelési törvényt érintő módosításokat kidolgozták és az országgyűlés elé terjesztették. Jogszerűen ez lesz az első hivatalos fórum, ahol az önkormányzati érdekképviseletek találkozhatnak a tervezettel, amely jogaikat csorbítaná. Bár Gallóné azt mondja, a tervezet még nyitott, vagyis az érdekképviseletek indítványozhatnak módosításokat, félő, hogy a fórum a köznevelési kerekasztalhoz hasonlóan csak kötelező kirakategyeztetés.

Éppen úgy, mint a módosító javaslat szerdai parlamenti vitája; az ellenzéki képviselők mind erős kritikát fogalmaztak meg, ezek azonban aligha hatják meg a kormányt, amelynek képviselői minden észérv ellenére kiállnak amellett, hogy a jelenlegi irány a jó irány. Kunhalmi Ágnes, az MSZP vezérszónoka arról beszélt, az önkormányzatok jobban és okosabban tudják működtetni a helyi iskolákat, s nem vegyes rendszer, hanem a Klik és a buta államosítás koncepciója bukott meg. Hoffmann Rózsa volt közoktatási államtitkár, a KDNP vezérszónoka ellenben úgy vélekedett, a törvényeken szükségszerű változtatni, de szerinte vidéken sok helyen bevált a Klik.

Az érintettek többsége nem így gondolja, az országos tiltakozást összefogó Tanítanék Mozgalom június 11-re újabb demonstrációt hirdetett a Várkert Bazár elé. A helyszínválasztás nem véletlen: Orbán Viktor miniszterelnök tavaly a kormányzat szimbólumaként emlegette a Bazárt. A mozgalom képviselői szerint a tanárok egyre dühösebbek; ehhez az is hozzájárul, hogy sokukat megpróbálják megfélemlíteni, a vezetőket lejáratni. Pukli István gimnáziumigazgató ellen feljelentést tett a fideszes Tényi István „közfeladati helyzettel visszaélés” bűntett gyanúja miatt, ám a nol.hu információi szerint a rendőrség bűncselekmény hiányában a nyomozást azonnal meg is szüntette. Kérdésünkre Pukli azt mondta: sem az eljárás megindításáról, sem annak megszüntetéséről nem kapott értesítést. Támadások érték a jobboldali sajtóban a diáktiltakozások képviselőit is. Az összes pedagógus szakszervezet jelezte: a júniusi tüntetésre ők is mozgósítják tagjaikat.

„Csalódottak, fáradtak és dühösek vagyunk, egy szűk politikai csoport érdekeinek elszenvedőinek érezzük magunkat. A nyári szünetben minden kormányreakcióra szakmai válaszokat adunk és ígérjük, hogy a jeges nyár után forró ősz következik” - fogalmazott Mendrey.

Forrás: Népszava