Egy éve állami normatíva nélkül működik a győri Fundamentum-iskola, azóta a tanárok fizetésük töredékét kapják csak. A minisztérium büntetőeljárás miatt nem utal. Tanárok, szülők, diákok tiltakoztak kedden – írja a kisalold.hu.

„Azért küzdünk, hogy a minisztérium ne vegyen semmibe minket” – hangoztatta Takács István, a győri Fundamentum-iskolában tartott keddi tiltakozás szervezője a diákok és a pedagógusok előtt elmondott beszédében. A demonstrációra azért került sor, mert az óvodával, általános iskolával és gimnáziummal rendelkező intézmény 14 hónapja nem kapja meg az állami normatívát.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) arra hivatkozva vonta meg  a pénzt, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól kapott tájékoztatás szerint az iskolát fenntartó Keresztény Családi Gyülekezet Vallási Egyesület ügyében nyomozás folyik költségvetési csalás bűntett gyanúja miatt. A nyomozás időközben befejeződött, s a NAV az iratokat vádemelési javaslattal küldte meg a Győri Járási és Nyomozó Ügyészségnek.

Lapunk kérdéseket tett fel a tárcának. Korábban az iskolának, szülőknek küldött több levélben kifejtette: az állami támogatás nem folyósítható, ha annak jogosulatlan igénybevételével vagy az intézmény működésével összefüggésben büntetőeljárás folyik. Az EMMI leszögezte: nincs jogköre, hogy a helyzet kialakulásáért felelős magánfenntartó helyett intézkedjen.

Konczné Jobbágy Eszter iskolaigazgató ugyanakkor lapunknak azt mondta: a Győri Járási és Nyomozó Ügyészségtől írásban megkapták, hogy az eljárás természetes személyek, és nem az egyesület ellen folyik. A megvádolt korábbi vezető már nincs a civil szervezetben, amelyben tisztújítást is tartottak. Ezért nem értik, miért nem kapják meg a pénzt, miközben a gyerekek tanítását, nevelését továbbra is végzik. Ezt az EMMI-vel levélben közölték, amelyre azonban négy hónapja nem érkezett válasz.

Az igazgató hozzátette: a tárca a köznevelési támogatás havi ötmillió forintos összegét utalja csak, a tízmilliós normatívát nem. Emiatt a tanároknak csupán bérük harmadát fizetik, valamint elmaradtak a közüzemi díjak egy részével is. Tartozásaik elérték a 120 millió forintot.

A tiltakozás – amelyen néhányan bekiabálták, nem adják fel – imádsággal zárult: a jelenlévők áldást kértek a szerintük ügyükben hibát hibára halmozó minisztérium munkatársaira.

Az EMMI Oktatásért Felelős Államtitkársága a következő választ küldte a Kisalföld kérdéseire:

„Először is szükséges leszögezni, hogy nem az állami támogatás visszatartásáról van szó, hanem egy közigazgatási hatósági eljárásról, amelynek keretében a fenntartó 2015. évre vonatkozó támogatás igénylésével kapcsolatban a Magyar Államkincstár területi igazgatósága első fokon hozott egy döntést, ez ellen a fenntartó fellebbezéssel élt. A fellebbezést az Emberi Erőforrások Minisztériuma másodfokon bírálja el.

Jelenleg a Keresztény Család Gyülekezet Vallási Egyesülete, mint köznevelési intézményfenntartó támogatás igénylésével kapcsolatban valóban van az Emberi Erőforrások Minisztériumánál folyamatban lévő hatósági eljárás, de erről a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól 2004. évi CXL. törvény előírásai alapján, éppen azért mivel folyamatban lévő ügyről van szó, nem adhatunk tájékoztatást. Azt, hogy egy közigazgatási hatósági ügy irataiba ki tekinthet be, a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól 2004. évi CXL. törvény szintén meghatározza.

Az eljárás jogi kereteit a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól 2004. évi CXL. törvény és a nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról szóló 229/2012. (VIII. 28.) Korm. rendelet határozza meg.

Az ügy elhúzódását az indokolja, hogy az eljárás során szükséges volt a belföldi jogsegély igénybe vétele is a tényállás teljes körű tisztázásához.

Tájékoztatom, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma, mint másodfokú hatóság – a hatályos jogszabályok keretein belül - meghozta érdemi döntését, a döntés csak ügyféllel történő közlésével válik jogerőssé. Addig folyamatban lévő ügynek tekinthető. A közlés érdekében a döntést megküldtük a Magyar Államkincstár Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatóság számára. A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól 2004. évi CXL. törvény értelmében a másodfokú hatóság döntését az elsőfokú hatóság útján közli az ügyféllel, az ügyfél fogalmát a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól 2004. évi CXL. törvény határozza meg, amely jelen ügyben az  iskola fenntartója. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma döntése ellen az ügyfél bírósági felülvizsgálatot kezdeményezhet.”

Forrás: kisalfold.hu