Június 10-ig adott haladékot a Somogy megyei öt állami tulajdonú vízszolgáltató szakszervezete arra, hogy követeléseik eredményre vezessenek, ellenkező esetben közleményük szerint céljaik elérése érdekében „minden törvényes eszközt” be fognak vetni – tudta meg a sonline.hu

 Az öt nagy cég (közte a legnagyobb, a siófoki székhelyű DRV Zrt.) szakszervezeti vezetése tiltakozik „az ésszerűtlen és átgondolatlan kiszervezések”, valamint „a hatékony működést gátló, túlzott központosítás” miatt. Ahogyan megírtuk, a DRV Zrt.-nél már elkezdődött a létszámleépítés és a négy másik társaságnál attól tartanak, hogy velük folytatódik ez a folyamat.

Az érdekképviseleti vezetők szerint az elmúlt évek egyes intézkedései már a szolgáltatás biztonságát is veszélyeztetik. Emlékeztetnek: a rezsicsökkentést és a közműadó bevezetését megelőző években az állami társaságok hatékonyan, gazdaságosan, minimális nyereséggel működtek, nem szorultak állami támogatásra. Az elmúlt évek pluszterhei (melyek az árbevétel 20-25 százalékát elvitték) azonban az állami cégek mindegyikét eladósították. Ennek „köszönhetően” elmaradt az indokolt, szükségszerű beruházások, rekonstrukciók zöme, a regionális vízművek likviditási problémákkal küzdenek, az üzemeltetési költségeket és a béreket is gyakran hitelből fizetik. A szakszervezeti vezetők azt írják: az elmúlt hat évben egyszer történt egy 2,5 százalékos bérfejlesztés. S most újabb, a munkavállalók foglalkoztatását, a cégek működését veszélyeztető intézkedések kezdődtek el.

Az érdekképviseletek értesülése szerint olyan munkafolyamatok kiszervezést tervezik a paksi székhelyű MVM Kontóhoz, melyeket az öt társaság eddig a saját dolgozóival költséghatékonyan el tudott látni. Tiltakoznak a kiszervezés ellen, a létszámleépítés leállítását követelik és a többi állami vállalathoz hasonlóan az öt vízszolgáltatónál is legalább évi három százalékos bérfejlesztést szorgalmaznak.

– Információink szerint bizonyos tevékenységek az MVM Kontóhoz kerülnek az egyes társaságoktól – mondta lapunknak pénteken Pető Sándor, a Vízügyi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke. – A tervek szerint első körben januártól az öt regionális vízműtől a bérelszámolás kerül el, a Dunamenti Regionális Vízműtől ugyanekkor a pénzügy, a számvitel,  a vagyongazdálkodás és az adatszolgáltatás is. A többi társaságnál feltehetően később lépnék meg ugyanezt. Sőt, hallani a beszerzés és a logisztika későbbi központosításáról is. Mindez több puszta rémhírnél, hiszen az MVM Kontó emberei a Dunamenti Vízműnél például már megjelentek. Természetesen az elmondottak további leépítéssel járnának, még ha mindenkit nem is küldenének el, hiszen az egyes társaságoktól az adatokat továbbra is helyből továbbítanák a központi rendszerbe, ahol nyilván egy bizonyos díjért dolgoznák föl azokat. Mindez azonban tovább rontaná a rendszer hatékonyságát. Azért emeltük föl a szavunkat, hogy megakadályozzuk ezt a folyamatot.

DRV: többen vannak, akik maguk kérték, hogy mondjanak fel nekik

Többen vannak, akik maguk kérték, hogy mondjanak fel nekik, mint azok, akiknek a DRV kezdeményezte a felmondását – derült ki a DRV Zrt. vezetőivel, köztük Volencsik Zsolt vezérigazgatóval folytatott háttérbeszélgetésünk során. Zajlik a létszámleépítéssel is járó szervezeti átalakítás a siófoki székhelyű szolgáltatónál, a cégvezetés és a szakszervezet azonban abban maradt, hogy csak ennek végén lépnek ki a nyilvánosság elé. Lapunk megtudta azt is, hogy a jövő hónap végére várhatóan lezárulnak az átszervezések.

Húsz-harminc éve a cégnél dolgozó nyugdíj előtt állók – zömmel ilyen DRV-sek kérték maguk, hogy távozhassanak információnk szerint, többek között a végkielégítés miatt. Volencsik Zsolttal arról is szót ejtettünk: nincs szó arról, hogy állami elvárás volna a leépítés, a társaság szervezeti átalakítása már csak azért is elkerülhetetlen volt, mert egy korábbi, a dolgozók körében végzett felmérésen is a legsürgetőbb feladatok közé sorolták a cégen belüli párhuzamosságok felszámolását. Rezsicsökkentés, közműadó – sokan ennek a számlájára írják a karcsúsítást, ám a DRV vezetői felhívták a figyelmet: a szolgáltató pénzügyi pozícióit sokkal inkább befolyásolja az, hogy rendkívül elavult hálózatot vettek át a korábbi önkormányzati tulajdonú cégektől, az, hogy 100 forint körüli vízdíjak is előfordulnak egyes településeken, hogy kétmilliárd forintnál is több a kintlévőségük és hogy amikor Volencsik Zsolt vezérigazgató átvette az irányítást, hárommilliárd forintos lejárt szállítói tartozása volt a cégnek, amit mostanra jelentősen csökkentettek.

S bár hálózatkorszerűsítést jelenleg nemigen végeznek, Siófokkal kivételt tettek, a várost átszelő négysávos út alatt kicserélték az öreg vezetékeket, még ha a munka állami ellentételezését csak később kapják is meg. A Facebookon egyébként egy helyi lakos megdicsérte a DRV gyors és precíz munkavégzését.
A szakszervezetek friss közleményére nem kívánt reagálni a társaság.

Forrás: sonline.hu