„Minden erőnkkel küzdünk tovább a rendszerszintű ámokfutás ellen” – mondta Törley Katalin, a Tanítanék mozgalom és a Civil Közoktatási Platform szóvivője, mielőtt bejelentette, hogy június 11-én tömegtüntetéssel zárnák le a tanévet. Törley szerint a tanárok nem fáradtak el, sőt, egyre dühösebbek. Ezzel üzente a kormánynak, hogy ne számítsanak nyugodt nyári szünetre – olvasható a Népszabadságban.

Kormányoldalon ugyanis arra játszanak, hogy a tanév végével leül a pedagógusok tiltakozása, nyáron pedig rendeleti úton, a parlament áldása nélkül újraszabályozhatják a vitatott kérdéseket az állami intézményfenntartástól a kerettantervekig bezárólag.

A tavaly novemberben indult tanárlázadás több tüntetés, polgári engedetlenségi akció, sztrájk után sem ért el látványos eredményeket, a kormány nem ül le érdemben tárgyalni a tiltakozókkal, ezért nem csoda, hogy elterjedt nézet szerint bukásra vannak ítélve. „A látszat ellenére belül eszetlen munka folyik” – mondta a tiltakozási mozgalmat belülről szervező forrásunk. Szakmai munkacsoportok elemzik a kormányzati terveket, gőzerővel szervezik a kockás köröket és így egy országos tanárhálózatot, tárgyalnak önkormányzatokkal – köztük fideszesekkel is –, hogy miként tudnák visszavenni az állami fenntartásba került iskolákat.

„A 12 pontunkból nem fogunk engedni, és tudjuk, hogy ehhez tárgyalnunk kell a kormánnyal, ezért továbbra is minden eszközzel erre próbáljuk rábírni őket” – mondta forrásunk, aki szerint a tanévzáró tüntetés is főleg erről fog szólni, mint ahogy a nyárra tervezett akciók is azt irányozzák majd, hogy szeptemberben sok fejfájást okozzanak a velük homlokegyenest ellentétesen mozgó kormánynak:

„Ha rajtunk múlik, akkor Orbán még biztosan nem fordul 2018 előkampányára.”

Forrásunk hozzátette, hogy azt tapasztalják, hogy a tanárokat egyáltalán nem sikerült pacifikálnia a kormánynak, sőt, egyre több az indulat, már ott is, ahol a Klik keményebben tartotta eddig a gyeplőt:

„Ezek a pedagógusok hónapok óta küzdenek az igazukért, cserébe egyre jobban sarokba szorítják őket” – emlékeztette a tanítanékos szervező azokat, akik szerint be fog sülni a tiltakozás.

Úton

2015. november 27.: Megjelenik a miskolci Herman Ottó Gimnázium tantestületének nyílt levele. A következő hetekben országszerte több száz intézmény és magánszemélyek tízezrei írják alá a tiltakozó levelet.

2016. február 3.: Miskolcon és tíz másik magyar városban több ezer tanár tüntet.

Február 13.: Megtelik tüntetőkkel a Kossuth tér a Sztrájkbizottság hívására.

Február 15.: Saját kerekasztal alapítását jelentetik be a tiltakozók. Ebből lesz a Civil Közoktatási Platform.

Február 19.: Országszerte rengetegen kockás inget vesznek, hogy kifejezzék tiltakozásukat az oktatáspolitika ellen.

Február 29.: A szülősztrájk miatt körülbelül 50 ezren nem viszik iskolába gyereküket.

Március 15.: Újabb nagy tömegtüntetést tartanak a tanárok és támogatóik Budapesten.

Március 30.: Egyórás, polgári engedetlenségnek számító munkabeszüntetések az ország körülbelül 250 iskolájában.

Április 15.: A „Kockás-fekete nap.” A tanárok immár kétórás munkabeszüntetést tartanak, hozzájuk csatlakozva az egészségügyi dolgozók pedig sokan újra felhúzzák a feketét.

Április 20.: Az országos sztrájkban körülbelül 25 ezer tanár vesz részt. A velük szimpatizálók Galló Istvánné kérésére ötperces munkabeszüntetésekkel fejezik ki támogatásukat.

Forrás: Népszabadság