Újabb nagyvállalatnál fokozódik a feszültség: a körülbelül 3000 főt foglalkoztató, szombathelyi LuK Savaria Kft.-nél tíz százalék feletti béremelést kérnek a dolgozók, akik sztrájkba lépni is hajlandóak, ha a követeléseiket nem teljesíti a cég – tudta meg a Népszabadság.

Miközben április elején még úgy tűnt, kezd elhárulni a sztrájkveszély a magyar gazdaság egyik motorjának számító ágazatban, az autóiparban, mostanra egy újabb nagyobb cégnél lett feszült a helyzet. A szombathelyi LuK Savaria Kuplunggyártó Kft.-nél – ahol körülbelül háromezer ember dolgozik, a térség egyik legnagyobb foglalkoztatója is a cég – a gyárban levő két szakszervezet egyikének, a Vasas Szakszervezeti Szövetségnek a régióvezetője, Molnár Ákos a Népszabadságnak azt mondta: „komoly bértárgyalásban” vannak a vállalat vezetésével, és „bármi előfordulhat”. Vagyis ha másképp nem tudják kiharcolni a komoly béremelést, akár a munkabeszüntetésig is elviszik a folyamatot.

Az alkalmazottak egyebek mellett 10 százalék feletti alapbéremelést kérnek, illetve a cafeteria növelését és átrendezését is szeretnék elérni. Mivel a vállalatnál a szakszervezeti vezető tájékoztatása szerint a legkevesebbet keresők is havi 150-160 ezer forint bruttó alapbért kapnak, amit még pótlékok egészítenek ki, ezért minimum 20 ezer forintnyi jövedelememelkedésért harcolnak a dolgozók.

Ezek a legfajsúlyosabbak a tíz pontba rendezhető követeléseik közül. A pénzbe nem kerülő 3-4 kérésükre – amelyek a szakszervezetek és a munkáltató közötti kapcsolatrendszert érintik – a cég vezetése az e hét hétfői egyeztetésen rábólintott – mondta Molnár Ákos. A következő tárgyalás május 23-án lesz. Addig azonban nem marad tétlen a munkavállalói oldal, kisebb megmozdulásokat tartanak. Holnapra, május 13-ra „fekete pénteki” akciót szerveztek, a gyár előtti parkolóban 15-20 autóból álló konvoj nyomatékosítja a dolgozói követeléseket.

A vállalat csak megerősítette a tárgyalások tényét, de azok tartalmáról nem kívánt semmilyen részletet elárulni.

Március végén az autóipari óriásnál, az Audinál az ottani szakszervezet sztrájkbizottságot is létrehozott, mert úgy tűnt, zátonyra futnak a bértárgyalások a munkáltatóval. Az Audi egyik nagy beszállítójánál, a biztonsági öveket gyártó Autolivnél március 31-én kétórás sztrájkot is tartottak. Végül aztán mindkét nagyvállalatnál sikerült kicsikarniuk a dolgozóknak a cégből elfogadható, jellemzően két számjegyű béremelést. (Infografikánkról leolvasható, hogy ennél a két cégnél mekkora keresetemelést értek el a dolgozók, és hogy mit kérnek most a LuK Savaria Kft.-nél.)

Az autóipart – amelyet az Orbán-kormány a tenyerén hordozott mindezidáig – más ágazatokhoz hasonlóan az alacsony bérek miatti sztrájkközeli helyzet mellett az is sújtja, hogy nehéz képzett munkaerőt találni, ráadásul az alkalmazottakat Szlovákiába is csábítják az ottani magas bérekkel.

Forrás: Népszabadság