Sztrájkbizottságot alapított a Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000 (HVDSZ 2000), ugyanis a településüzemeltetéssel és a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásával kapcsolatos követeléseikre nem kaptak érdemi választ az illetékes minisztériumoktól, önkormányzatoktól - közölte a szakszervezet hétfőn az MTI-vel.

A HVDSZ 2000 szerint az erőltetett rezsicsökkentés hátrányosan érintette a közszolgáltató vállalatok gazdálkodását, a területen végrehajtott állami centralizáció miatt jelentősen csökkentek a közszolgáltatók jogosítványai.

A szakszervezet a szakma működése és a munkavállalók biztonsága érdekében követeli, hogy kezdődjenek szakmai egyeztetések a Településüzemeltetési Tanács és az ágazati párbeszéd bizottságok keretei között, és vizsgálják felül a feszült bérhelyzetet, ugyanis a legtöbb munkáltató az átláthatatlan, folyamatosan változó rendszerre hivatkozva évek óta nem emelte a béreket.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a szolgáltatások átalakítása veszélyezteti a lakosság biztonságát, a területen dolgozók foglalkoztatását, a keresetük biztonságát, az egészséges és kockázatmentes munkavégzést.

A közleményben kiemelik, hogy az utóbbi öt évben jelentősen csökkent a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztatók támogatása, így a területen dolgozók helyzete bizonytalanná vált, munkabérük nem emelkedik, és hiába részesülnek rokkantsági, illetve rehabilitációs ellátásban, jövedelmük messze elmarad a megélhetési minimumtól. Ezen a területen is mielőbbi szociális párbeszédre, érdemi egyeztetésre van szükség - ismertették.

Az érdekképviselet követeli, hogy szűnjön meg a munkavállalók egészségügyi állapotának minősítése során tapasztalt megalázó bánásmód és a felesleges adminisztráció, illetve, hogy a költségvetésbe befizetett rehabilitációs hozzájárulást fordítsák teljesen a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására, és az összeg éves felhasználását még az adott évi költségvetés elfogadását megelőzően egyeztessék a társadalmi partnerekkel.

A közlemény szerint a megváltozott munkaképességűek ügyében az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a településüzemeltetéssel kapcsolatos követelésekre a Nemzeti

Fejlesztési Minisztérium és a Belügyminisztérium reagált, illetve visszajelzett még néhány önkormányzat és a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. is. 

A válaszokat tudomásul véve azonban a HVDSZ 2000 továbbra is úgy gondolja, hogy az előzetes egyeztetések, tájékoztatások elmaradása nagy bizonytalanságot, feszültséget okoz.