Az IG Metall német vasas szakszervezet úgy látja, hogy iskolát teremthet Magyarországon a sopronkövesdi autóipari beszállító, az Autoliv alkalmazottainak sikere, mármint hogy elegük lett az alacsony bérekből és 10%-ig terjedő emelést csikartak ki. Minálunk ez volt az első figyelmeztető sztrájk majdnem három évtizede az ágazatban. A feltételek az utóbbi időben egyre romlottak az érdekvédelem számára. A szakszervezetek megosztottak, erejük meggyengült. Annál nagyobbat szólt most, hogy az Autolivnél a jövőben 13. havi bért is fizetnek, jár továbbá 78 ezer forint szabadságpénz – írja az InfoVilág.

A magyar vállalatoknál jó ideje visszafogják a kereseteket, amit a kormány évek óta tétlenül szemlél. Ezért sokan külföldre mennek dolgozni, ahol még a képzetlenebbek is gyakran a dupláját kapják, mint idehaza. A munkaadóknak el kell gondolkodniuk a jelenségen, mert már most hiány van munkaerőből. Azaz sokáig nem tartható fenn az alacsony bérek politikája. Egyébként júniusban Magyarországra jön az Autoliv anyacégének üzemi tanácsa, hogy megvizsgálja, mennyire javult a dolgozók helyzete.

Az osztrák Der Standardban megjelent vendégkommentárjában az ÉS főszerkesztője azt hangsúlyozza, hogy Magyarországon elcsépelt érvekkel dolgoznak a tekintélyelvű rendszer megerősítésén, amivel a kormány igencsak hézagos teljesítményét és környezetének hirtelen meggazdagodását igyekeznek leplezni.

Kovács Zoltán ugyanide sorolja a terrorkészültséget is, amelyet hivatalos részről nevetséges indokokkal magyaráznak. A témával persze nem lehet viccelni, mert bárhol történhet egy-egy merénylet, csak éppen erre hivatkozva a hatalom korlátozni akar bizonyos szabadságjogokat, megtiltaná az információ szabad áramlását. Az ellenzék minderre azért reagál elutasítóan, mert az Orbán-kabinet 2010 óta folyamatosan szűkíti az emberi jogokat. Lebontja a demokratikus intézményrendszert és ezzel lökést ad a diktatúrának.

A gazdaságban nincs verseny, a középréteg szembeötlően visszaszorul, helyébe az Orbán-fiúk lépnek, akik megnyernek minden uniós pályázatot és ily módon szedik meg magukat.

Ezek után nem csoda, hogy visszaesik a bizalom a kormány iránt, annak teljesítménye hiányos, bár a miniszterelnök rendkívüli érzékről tesz tanúbizonyságot, ha az uralom megtartása a tét. A gazdaságban ugyanakkor kizárólag azon van, hogy elossza az uniós pénzeket, persze igazságtalanul. A legszegényebbekkel viszont egyáltalán nem törődik.

Ehelyett azzal van elfoglalva, hogy presztizstalálkozókat bonyolítson le. Mindent bevet, hogy kezet rázhasson Obamával. Nagy sikerként tálalja a tárgyalást Kohllal. Ám a bizalmatlanság már akkora vele szemben, hogy Orbán a terrorveszélyt igyekszik meglovagolni. Egy ideig bejöhet a számítás, ám örökre semmiképpen sem.

Az osztrák Kurier úgy látja, hogy Magyarországon egynémely politikusnak már nemigen van kedve a sajtó elé állni, miután Kövér László meghatározatlan időre kitiltott hat újságírót a törvényhozásból. Az érintettek bűne az volt, hogy kérdezni akarták Orbán Viktort a Nemzeti Bank körüli korrupciós botrány ügyében, ám ehhez elhagyták a számukra kijelölt folyosót, és ily módon nyilvánvalóan magukra vonták az országgyűlés elnökének haragját.

Egyikük, Kovács Klára elmondta, hogy munkaadója, a Népszabadság már tiltakozott az intézkedés ellen. A főszerkesztő egyben bírálta, hogy a parlamentben mind inkább korlátozzák a sajtószabadságot. A lap idézi az Indexet, amely szintén úgy ítéli meg, hogy folyamatosan szigorítják a forgatás feltételeit az ország házában. Az utóbbi időben látványosan kisebb lett az a terület, ahol egyáltalán dolgozni lehet. Ezáltal a politikusok anélkül slisszolhatnak be az ülésterembe, hogy újságírókba ütköznének.

Forrás: InfoVilág