Nem csitulnak a múlt szerdai pedagógussztrájk utórezgései: a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) jogsértően akar levonni bizonyos összeget a munkabeszüntetésben résztvevők illetményéből – írja a sonline.hu.

– Több helyről kaptam erre vonatkozó információt – állította lapunknak Nagy Erzsébet, a PDSZ Somogyért is felelős ügyvivője. – Konzultáltunk a jogászunkkal, aki kijelentette, nem szabad aláírni azt a nyilatkozatot, mely szerint a sztrájkban résztvevők tudomásul veszik, nem kapnak illetményt április 20-ra. Az egynapos sztrájk esetén ugyanis nincs automatikus egynapos illetménylevonás! Csak annyit vonhatnak le az érintettektől, amennyi a munkabeszüntetés miatt áprilisban hiányzik a heti 32 óra kötött munkaidőből! Sztrájkolni ugyanis csak abban az időben lehetett, amikor az érintetteknek a munkáltató által elrendelt munkavégzése lett volna, azaz az aznapi tanítási, foglalkozási órái alatt, illetve az idő alatt, ha volt még az intézményvezető által előzetesen előírt más, az intézményben ellátandó feladata. Vagyis nem nyolc órát, vagy valamiféle átlagot kell számolni!

Információink szerint emellett több iskolában is figyelmeztették a pedagógusokat, nemcsak a sztrájk napjára tervezett esedékes tananyagot kell leadniuk értelemszerűen, de az órákat is pótolniuk kell. Ebben az esetben viszont érthetetlen számukra, miért akar bármennyit is levonni illetményükből a Klik.

Nagy Erzsébet kifogásolta Pölöskei Gáborné, a Klik elnöke által egy nappal a sztrájk előtt az intézményvezetőknek írt levelét is, mely szerint „a sztrájk idején hiányzó tanulók hiányzását igazolni kell az intézmény házirendjében foglaltak szerint”.

– Az elnökasszony hiányzás alatt nyilvánvalóan a mulasztást érthette – magyarázta az érdekvédelmi vezető –, ugyanis a hiányzás fogalma jogi értelemben nem létezik. Felmerül a kérdés, mikor beszélhetünk mulasztásról, amelyet igazolni kell? Az Emberi Erőforrások Minisztériumának ide vonatkozó rendelete alapján, „ha a gyermek az óvodai foglalkozásról, a tanuló a tanítási óráról és egyéb foglalkozásról, valamint a kollégiumi foglalkozásról távol marad, mulasztását igazolnia kell”! Ebből következik, csak akkor beszélhetünk mulasztásról, ha a sztrájk napján az intézményben foglalkozást, tanítást rendelt el az intézményvezető, és nem arról értesítette a tanulókat, kiskorúak esetén a szülőket, hogy a sztrájk miatt az intézmény csak felügyeletet biztosít. Ez utóbbi esetben, mivel tanítási óra, foglalkozás nem volt, mulasztás sem történhetett, következésképpen nincs is mit igazolni.

Forrás: sonline.hu