A tanárok tiltakozó hulláma legfeljebb átmenetileg simul el a szerdai országos sztrájk után. A Pedagógusok Szakszervezete abban bízik, hogy 25 ezres akció hatására a kormány érdemi tárgyalásba kezd. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és civil mozgalmak viszont már most jelezték: addig nem hagynak fel a demonstrációkkal, amíg a kormány nem hajlandó valódi párbeszédre – írja a Népszabadság.

– Ebben a pillanatban semmiféle újabb tiltakozó akcióra nem készülünk. Várjuk Palkovics László oktatási államtitkár meghívását az újabb tárgyalásra – jelentette ki a Népszabadságnak Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke, de hozzátette: a folytatás attól függ, hogy a tárgyalópartner mivel készül a következő egyeztetésre.

Az érdekképviseleti vezető elmondta, követeléscsomagban gondolkodnak, így a tárgyalásokat nem csupán a sztrájkfelhívásban megjelölt négy pontról folytatnák, hanem többek között a diákok és a tanárok túlterheltsége, valamint a tankönyv-liberalizáció kérdésében is. Galló Istvánné jelezte, bízik abban, hogy a kormány komolyan veszi a tömeges tiltakozást. Mert tegnap nemcsak 25 ezer tanár, óvónő, dajka sztrájkolt, hanem sok ezer szülő is, akik a munkahelyükről hiányozva otthon tartották a gyerekeiket.

Számos iskolába a gyerekek alig tizede ment be. Másrészt Gallóné ismét megerősítette: nagy ellenszélben kellett megszervezni a sztrájkot. Sokakat megrémisztettek ugyanis a burkolt és nyílt fenyegetések, ráadásul voltak, akik úgy vélték, hogy ilyen sztrájktörvény és elégséges szolgáltatási mérték mellett csak bohócot csinálnának magukból.

A folytatást illetően kevésbé visszafogott a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) vezetője:

– Meg lennék lepve, ha a május tiltakozó akció nélkül telne el – jelentette ki Mendrey László elnök, aki egyúttal mindenkit megnyugtatott, az írásbeli érettségi időszakát semmiképpen nem zavarnák meg. De nem hagyhatják, hogy a kormány sikerrel alkalmazza időhúzó taktikáját.

A Fidesz célja egyértelmű az érdekképviselő szerint: a tárgyalásokkal kihúzni a nyári szünetig, azt remélve, hogy akkor szétszéled gyerek, szülő, tanár, őszre pedig elsodorják a mozgalmat más események. Nem így lesz.

A Köznevelési Kerekasztal – állította – egy belterjes társulat, ahol a kormány képviselői és barátai ülnek, akik természetesen mindenről készek tárgyalni, csak éppen megállapodásra nem jutnak.

Mendrey László abban is bizonyos, hogy a szerdán tiltakozó 25 ezer tanárnál sokkal többen elégedetlenek a jelenlegi rendszerrel. Ez a szám, ami később – a pontos adatok beérkezése után – jócskán emelkedhet még, csupán azt mutatja, hogy hányan vállalták véleményüket névvel és arccal. Ez pedig ilyen mértékű nyomásgyakorlás mellett nagyon is jelentős szám. Mendrey László nem szerette volna kiteregetni a kártyáit, de azt elárulta, hogy korántsem biztos, hogy a következő időszak tiltakozó akciói a szakszervezetektől indulnak el. Könnyen lehet, hogy civil mozgalmak veszik át a stafétabotot.

A szerdai sztrájk, akárcsak a múlt pénteki kétórás munkabeszüntetés beleillett a Tanítanék Mozgalom március 15-én meghirdetett akciósorozatába – jelentette ki Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom képviselője lapunk kérdésére. Mint emlékezhetünk, Pukli István, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója, a mozgalom egyik vezetője arra szólította fel Orbán Viktort és Áder Jánost, hogy kérjenek bocsánatot az elmúlt hat év során megalázott tanároktól. Mivel ez nem történt meg, a civilek rendszeres és egyre hosszabb munkabeszüntetéseket helyeztek kilátásba.

– A sztrájk része ennek, de kétségtelenül magasra tette a mércét, ami ezzel az ütemmel aligha folytatható – ismerte el Törley Katalin. De ez nem jelenti azt, hogy felhagynának a tiltakozásokkal. A jövő hét várhatóan a vidéki támogatók által létrehozott kockás körök felkeresésével telik, amit május elején-közepén egy kockás piknik követne. A tanévet egy nagyobb – a Parlament vagy a minisztérium elé szervezett – demonstrációval zárnák le, de a mozgalmat a nyári szünetben sem engedik kihűlni. Hiszen a jövő év fenyegető változásokat hozhat, például a szakképzés átalakítását.

A Tanítanék Mozgalom és a Civil Közoktatási Platform nagy lépésnek tartaná a szakszervezeti követelések kormányzati teljesítését, de ezenfelül ragaszkodnak az általuk megfogalmazott 12 pontról szóló érdemi tárgyaláshoz is.

Nincs mit igazolni

Pótolni kell a sztrájk miatt elmaradt órák tananyagát, a diákok hiányzását pedig az intézmény házirendjében foglaltak szerint igazolni kell – közölte a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) csütörtökön az MTI-vel. Az igazolás követelése nem szolgál mást, mint hogy a szülőket a tanárok ellen fordítsa – állította Mendrey László, a PDSZ elnöke. – Az iskolák házirendjében természetesen nincs kitétel a sztrájk idejének számonkérésére, csupán a tanításról való hiányzás igazolására. De szerdán nem tanítás volt, hanem törvényes munkabeszüntetés. A Klik emellett arról sem feledkezett meg, hogy a sztrájkolók bérét levonassa.

Forrás: Népszabadság