„Kedves Kollégák! Püspök úr a múlt pénteki értekezletünkön részt vett, egyebek mellett arról is szólt, hogy a pedagógus szakszervezetek megkeresték az egyházmegyét. Püspök úr állásfoglalása, kérése egyértelmű: a pedagógusoktól azt kéri, semmilyen munkabeszüntetés, sztrájk kezdeményezésben ne vegyenek részt, ellenkező esetben él eljárási jogával. Ez az állásfoglalás összhangban áll az általam korábban megfogalmazottakkal, kérem, tartsuk be Köszönöm.”

A fenti szöveg állt az egyik pécsi, katolikus egyházmegyei fenntartású iskolában a múlt kedden, az április 15-i, múlt pénteki paedagógussztrájkkal kapcsolatban kitett igazgatói hirdetményen – udta meg a bama.hu.

Megkerestük emiatt a hétvégén a Pécsi Egyházmegyét, és azt kértük tőlük, hogy Udvardy György pécsi megyéspüspök nyilatkozzon lapunknak a kifüggesztett írásról. Az egyházmegye válaszul egy rövid közleményt jelentetett meg honlapján, s azt írták, egyebet az ügyről nem kívánnak mondani. A nyilatkozat szerint „Pécsi Egyházmegye fenntartásában működő oktatási és nevelési intézmények, amint korábban sem vettek részt, úgy a jövőben sem vesznek részt demonstrációkon.

A püspök állásfoglalása törvénysértő, ráadásul demokratikus alapjogot, s sztrájkhoz való jogot is sérti, és korlátozza a munkavállalói jogokat, közölte lapunkkal Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének pécsi ügyvivője. Ő volt, aki eljuttatta hozzánk a hirdetményt. Azt mondta,  hétfőn megkeresi az intézmény vezetőjét és a püspököt is, hiszen a törvények és az Alaptörvény az egyházi intézményekre is vonatkozik.

Szeretnék megtudni azt is, hogy a püspök milyen eljárási jogára hivatkozik, mert az is lehetséges, hogy emiatt további lépések megtételére is szükség lesz.

Forrás: bama.hu