A Pedagógusok Szakszervezete abban bízik, a jövő szerdai egynapos sztrájktól nem riasztja el a pedagógusokat az esetleges bérkiesés – nyilatkozta a Hír TV-nek Galló Istvánné. Az érdekvédő azt hangsúlyozza: sokkal nagyobb károk érik őket és az egész társadalmat, ha nem lesznek eredményesek a kormánnyal a tárgyalások.

 

„Én nem is gondolom egyébként a pedagógustársadalomról, hogy itt azt méricskéli, hogy itt most anyagilag engem milyen veszteség ér. Egyébként összességében, ha ez a sztrájk nem sikerül és utána a tárgyalások nem lesznek eredményesek, forinttal talán nem is mérhető, hogy milyen nagy veszteség fogja érni a pedagógusokat is, a gyerekeket is, a szülőket is és az egész társadalmat” – hangsúlyozta Galló Istvánné, a PSZ elnöke.

Válságos és feszült helyzet

Visszavennék iskoláikat az önkormányzatok – a többi közt erről tárgyaltak az oktatási ágazat képviselőivel az önkormányzati szervezetek vezetői Gödöllőn.

A Magyar Önkormányzatok Szövetségének közoktatási konzultációs fórumán a szervezet elnöke hangsúlyozta: 2012 előtt nem az volt a probléma a közoktatás rendszerével, hogy az önkormányzatok nem voltak képesek fenntartani az intézményeket, hanem az, hogy az állam egyre inkább kihátrált a finanszírozásból.

Gémesi György úgy látja: az iskolák államosítása mára egy válságos és feszült helyzet kialakulásához vezetett. „22 évig voltunk fenntartói az iskoláknak. Korrekt módon próbáltuk ellátni a feladatot, erőn felül teljesítettek a települések, és persze természetesen voltak problémák és gondok. Ennek elsősorban az volt az oka, hogy az állam kiment a finanszírozásból, és az a bizonyos normatíva, ami a közoktatásra fordítható volt, helyben nem volt elegendő” – emlékeztetett Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke.

Új közoktatási törvény kell

A régi javítgatása helyett új közoktatási törvényre van szükség az MSZP szerint. Hiller István volt oktatási miniszter erről a gödöllői oktatási konzultáción beszélt. A politikus azt mondta: nem céljuk a 2010 előtti helyzet visszaállítása, de a Fidesz-kormány által létrehozott centralizált rendszer már nem javítható. A szocialisták ezért egyeztetést kezdeményeznek a szakmai szervezetekkel és a civilekkel, majd ez alapján nyújtják be jogszabályjavaslatukat.

„A 2011-ben elfogadott, nemzeti köznevelésinek elnevezett törvény rossz, ósdi, avítt, poroszos. Nem fedi sem a jelenkori, sem a közeljövő igényeit, ezért új közoktatási törvény kell Magyarországnak. Nem ennek a törvénynek a módosítása, nem kiegészítése, kivétele, új közoktatási törvény kell Magyarországnak” – szögezte le Hiller István országgyűlési képviselő.

A CÖF politikai haszonszerzést sejt

Galló Istvánné a tűzzel játszik a Civil Összefogás Fórum szerint. A civil szervezet szerint a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke az április 20-ai 5 perces országos sztrájkkal az állam és az emberek napi életében kíván káoszt teremteni. Úgy vélik, hogy az országos munkabeszüntetésre való buzdítás mögött nem az oktatás jobbá tétele, hanem a szakszervezet álarca mögé bújtatva a politikai haszonszerzés áll.

Forrás: HírTV