A pedagógusok sztrájkbizottsága nem osztja az Emberi Erőforrások Minisztériuma álláspontját az esetleges munkabeszüntetés idejére a még elégséges szolgáltatásról. A sztrájkbizottság ugyanakkor elfogadja a tárgyalások időpontjául javasolt hétfői napot.

A Pedagógusok Szakszervezete, mint a sztrájkbizottság tagja, pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében rámutatott: a még elégséges szolgáltatások meghatározásánál a sztrájkbizottság az eddigi sztrájkügyekben meghozott fővárosi törvényszéki végzésekből indult ki, vagyis tankerületenként a Klik egy, szükség esetén több intézményt jelöl ki a tanulók felügyeletére.

A minisztérium azonban úgy ítéli meg, hogy minden iskolában gondoskodni kell a tanulók felügyeletének megszervezéséről. A sztrájkbizottság nem osztja ezt az álláspontot, tekintettel arra, hogy az említett végzésekből kiolvasható: a sztrájk joga nem üresíthető ki úgy, hogy a még elégséges szolgáltatás követelménye címén teljesíteni kell a majdnem teljes szolgáltatásokat - közölték.

A közleményben jelezték, hogy elfogadják az Emmi javaslatát az egyeztetés hétfői időpontjára, és elküldték Balog Zoltán miniszternek a még elégséges szolgáltatások meghatározásához készített megállapodás-tervezetet.

Kitértek arra is, hogy az Emmi közleményében a pedagógusok béremelésére vonatkozó megállapítások szerintük tévesek. A sztrájkbizottság álláspontja az, hogy a sztrájk gyakorlásának jogát nem érinti az, ha más munkavállalói csoportoknak - például az egészségügyieknek - is van jogos bérkövetelése.

Előzőleg az Emmi eljuttatta az MTI-hez Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere és Palkovics László oktatási államtitkár levelét, amelyben közölték: az Emmi nem tudja elfogadni a pedagógusok sztrájkbizottsága által - az esetleges munkabeszüntetés idejére - javasolt még elégséges szolgáltatást. Jelezték a szaktárca hétfő délutánra várja a sztrájkbizottságot a tárgyalások megkezdésére.

A pedagógusok sztrájkbizottsága kedden jelentette be, hogy megkezdik április 20-ra országos pedagógussztrájk előkészítését. Erről levélben tájékoztatták Orbán Viktor miniszterelnököt.

Az MTI-hez eljuttatott válaszlevélben a miniszter és az államtitkár kitértek arra, hogy a sztrájkbizottság járásonként egy intézményben biztosítaná az országos pedagógussztrájk idejére a gyermekek megőrzését.