Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) nem tudja elfogadni a pedagógusok sztrájkbizottsága által - az esetleges munkabeszüntetés idejére - javasolt még elégséges szolgáltatást. Erről Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere és Palkovics László oktatási államtitkár levélben tájékoztatta a sztrájkbizottság három szakszervezetét pénteken, jelezve: a szaktárca hétfő délutánra várja a sztrájkbizottságot a tárgyalások megkezdésére.

A pedagógusok sztrájkbizottsága kedden jelentette be, hogy megkezdik április 20-ra országos pedagógussztrájk előkészítését. Erről levélben tájékoztatták Orbán Viktor miniszterelnököt.

Az MTI-hez eljuttatott válaszlevélben a miniszter és az államtitkár kitértek arra, hogy a sztrájkbizottság járásonként egy intézményben biztosítaná az országos pedagógussztrájk idejére a gyermekek megőrzését.

A minisztérium a gyermekek és a szülők érdekében minden köznevelési intézményben szükségesnek tartja a gyermekek felügyeletének biztosítását - rögzítette a tárca vezetője és az oktatási államtitkár, akik a még elégséges szolgáltatás részleteiről való egyeztetés megkezdésére a sztrájktárgyalást követő azonnali megbeszélést javasolják, azzal azonos helyszínen. Az Emmi kormány által kijelölt tárgyalóként hétfőn a tárca épületébe várja a szakszervezeteket.

A Pedagógusok Szakszervezete, az Oktatási Vezetők Szakszervezete és a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet vezetőinek címzett levélben kitértek arra is, hogy az elmúlt két hónapban tárgyalássorozatot folytattak, és közben a kormány a tanulókat és a pedagógusokat egyaránt kedvező bejelentéseket tett. A sztrájkbizottság által megfogalmazott 25 pontból 20 esetében már sikerült megállapodni - jelezték, hozzátéve: a most bejelentett négy pont - amelyek közül három a bérek emelésére irányul - költségvetési kihatása mintegy 50 milliárd forint.

A miniszter és az államtitkár megismételte, hogy a kormány nem tud többet fordítani a pedagógusbérek emelésére, mivel most az egészségügyi dolgozók és a más közszolgálatban dolgozók következnek.

Kitértek a sztrájkbizottság azon fenntartó felé megfogalmazott kérésére is, hogy a sztrájkban résztvevő dolgozók kapják meg a kieső munkaidőre járó díjazást és a munkavégzés alapján járó egyéb juttatásokat. A minisztérium ezzel kapcsolatban rögzíti: a sztrájktörvény előírásai szerint a sztrájk miatt kiesett munkaidőre - eltérő megállapodás hiányában - a dolgozót díjazás és egyéb juttatás nem illeti meg.