Betelt a pohár a DRV-s szakszervezetnél, jövő szerdára választmányi ülést hívtak össze, ahol egyebek között sztrájkbizottság megalakításáról is tárgyalnak, mert nem értenek egyet a létszámleépítés mértékével és módjával – értesült a sonline.hu. Forrong a siófoki székhelyű szolgáltató, szerkesztőségünk sorra kapja a névtelenséget kérő telefonokat és email-üzeneteket a cég dolgozóitól. Már száz fő fölötti az elmúlt hetek létszámfogyása, lassan a cég dolgozói állományának tíz százalékához közelít ez a szám, ráadásul a nyári szezon is közeleg, és ez már a szolgáltatás minőségét is befolyásolhatja – hallottuk DRV-s berkekből.

Nem ért még véget a legnagyobb állami tulajdonú vidéki víziközmű-szolgáltatónál zajló átszervezéssel együtt járó leépítés. A felmondásokon túl jó néhányan olyanok távoztak az elmúlt hetekben, akik nyugdíj előtt állnak, és úgy egyeztek meg a cégvezetéssel, hogy a hátralévő időt már nem kell ledolgozniuk. A társaság ügyeire rálátó forrásunk szerint számos jó szakembert küldtek el, 25-30 éve a cégnél dolgozókat, egyharmaduk legalább tizenöt éve dolgozott a DRV-nél. Gyermekeit egyedül nevelő munkatárstól is megváltak, olyan is előfordult, hogy ugyanabból a családból hárman is a társaságnál dolgoztak, s kettőt most elküldtek.

– A régi dolgozók végkielégítése sem lehet kevés – mondta lapunknak egy DRV-s. – Cégszinten a leépítés valóban akkora megtakarítás a több milliárdos veszteséghez képest, amit a rezsicsökkentés és a közműadó okozott? Több száz ember megélhetésével játszanak, miközben a vezetőket igyekeznek megmenteni, legfeljebb egy vezetői szinttel lejjebb sorolva őket. Több eddigi művezetőt is elküldtek, mert az üzemvezetőkből lettek művezetők. A felsőbb vezetői szinteket azonban „óvják”. Azt hittük, ha megszűnik az üzemmérnökség, nem kell üzemmérnök; mégis kell, csak más beosztásban. A fizikai munkások leépítése viszont az ellátás biztonságát sodorhatja veszélybe. Legalább a nyári szezonra való tekintettel felfüggeszthetnék az elbocsátásokat!

A jelek szerint a leépítés átlépte a szakszervet tűréshatárát is. – Nem tudjuk elfogadni azt, ahogyan a leépítés zajlik – mondta kérdésünkre csütörtökön Pintér Lajos, a DRV Zrt. szakszervezeti titkára. – Erőteljes fellépésre gondoltunk, akár sztrájkbizottság megalakítása is szóba jöhet a szerdára összehívott választmányi ülésünkön. Fel akarjuk hívni a figyelmet, hallatni akarjuk a hangunkat, és legalább most megtudjuk azt is, hogy ebben az ágazatban sztrájk esetén mi számít elégséges szolgáltatásnak. Nem értjük egyébként, miért csak a DRV-nél zajlik létszámleépítés az állami tulajdonú víziközművek közül. Vagy talán mi leszünk majd a minta?

Az ágazati szakszervezet egyébként bértárgyalásokat is kezdeményezett, annak ellenére, hogy a DRV-nél például az idei tervekben nem szerepel béremelés, sőt, e költségek csökkentését irányozták elő, előre bekalkulálva a leépítésekkel járó megtakarítást.

Három hónap alatt a társaság 132 embertől vált meg, és több mint 100 millió forintos végkielégítést fizetett ki – értesült a Somogyi Hírlap. Az ágazati szakszervezet szerint egyes településeken akár be is dőlhet a vízszolgáltatás és komoly vízellátási zavar keletkezhet.

Április elején 18 vezető beosztású munkavállalónak szűnt meg a munkaviszonya a DRV Zrt.-nél. Információink szerint elsősorban korábbi üzemvezetőket és művezetőket érintett most a leépítés. A társaság kommunikációs osztálya megkeresésünkre azt válaszolta: az átszervezések során, a párhuzamosságok felszámolása miatt leginkább vezetői állások szűnnek meg. Március 16-án megkezdte működését az új üzemvezetőségi és művezetőségi struktúra.

Folytatódik közben a Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VKDSZ) aláírásgyűjtése is; többek közt a munkahelyek veszélyeztetése miatt tiltakoznak. Úgy tűnik, hajlandóak a végsőkig elmenni. – A vízügyes ágazat igazi problémáit a bér- és létszámkivonás nem oldja meg, ez nem lehet egy egyszerű közgazdasági kérdés, hanem humán oldalról is meg kell közelíteni – hangsúlyozta Fürjes-Gábor József elnök, aki emlékeztetett az MNV Zrt. döntésére is, miszerint a reorganizációs folyamat nem járhat létszámleépítéssel. Hozzátette: bár a munkáltatónak csak a csoportos létszámleépítés esetén kell indokolnia a létszámleépítést és javaslatot tenni az elkerülés módjára, ekkora elbocsátásnál mégis illendőnek éreznék, ha ez most is megtörténne. A szakszervezet aláírásgyűjtése a Föld Napjáig, azaz április 22-ig tart. Ha ez nem vezet sikerre, más eszközökkel folytatják a demonstrációt.

Stabilan műkődő cég a cél

A DRV Zrt. vezetése az átszervezés megkezdését megelőzően, és azóta is folyamatosan tárgyal a szakszervezettel – reagált csütörtökön a DRV Zrt. arra, hogy a szakszervezet akár sztrájkot is kilátásba helyezett. Hozzátették: a szakszervezettel a szervezet-átalakítás lépéseiről érvényes megállapodása van a cégvezetésnek. „A DRV átalakítása jelenleg is zajlik. Ezzel párhuzamosan valamennyi dolgozónkat tájékoztattuk és tájékoztatjuk, a DRV arra törekszik, hogy hosszú távon, stabilan működő szervezetet hozzon létre”.

Forrás: sonline.hu