Bár nem egy érdekvédelmi szervezet vezetése rögtön igent mondott Sándor Mária felhívására, az egészségügyi ágazatban többen távolságtartással fogadták kérését: fekete ruhát húzva mutassanak szolidaritást április 15-én a tanártiltakozás résztvevőivel. Sándor Mária erre úgy reagált lapunknak: „Kedves kolléganők, itt a tükör a ti érdekképviseleteitekről!” – írja a Népszabadság.

A megszólított érdekvédelmi szervezeteknek még bő egy hetük van arra, hogy csatlakozzanak Sándor Mária felhívásához, de már most érzékelhető, a legtöbbjük távolságtartással vagy egyenesen idegenkedéssel fogadta azt a javaslatot, hogy április 15-én az egészségügyi dolgozók ismét fekete pólóban demonstráljanak. Mint emlékezetes: a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete kétórás figyelmeztető sztrájkot, a Tanítanék Mozgalom pedig újabb polgári engedetlenséget hirdetett arra a napra. Mire Sándor Mária azt kérte „sajátjaitól", hogy ezekhez az akciókhoz csatlakozva szolidaritásuk jeléül húzzanak ismét fekete ruhadarabot. Mint azt a Népszabadságnak adott interjújában elmondta:

„Nem akarok úgy menni tovább elöl, hogy nem érzem magam mögött azokat, akikért harcolok."

Lapunk kérdésére, hogy hallotta és támogatja-e Sándor Mária felhívását, ösztönzi-e tagságát a fekete póló viselésére, Cser Ágnes, a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke azt válaszolta: „Négy szoclib kormány után végre érdemben tárgyalunk a bérfelzárkóztatásról. Sándor Mária civil mozgalmat szervez, nem szakszervezeti területen van, mi az ágazati reprezentatív szakszervezetként, remélem, hamarosan tető alá hozzuk a megállapodást.” Ezt vehetjük világos nemnek.

Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke szintén azzal érvelt, hogy részesei az ágazati bértárgyalásoknak. Mint mondta: abban érdekeltek, hogy – miként a pedagógusoknál – legyen egy kormányzati ciklusokon átívelő, többéves bérfelzárkóztatás az egészségügyben is. „Nem szakszervezet vagyunk. Sándor Mária egy civil, a mi eszközrendszerünk az ő lehetőségeinél korlátozottabb. Ugyanakkor tagjaink önállóan döntenek arról, hogy hol, ki és mi célból, milyen öltözetben jelenik meg. Nem a szín számít, hanem hogy tudjunk egy közös ügyért tenni.  Még akkor is, ha ezt más eszközrendszerrel csináljuk.”

Kiss László, az új, még bejegyzés alatt álló 5.12 Szakszervezet, a Tiszta Egészségügyért elnöke egyértelműen támogatja Sándor Máriát, és a felhívásához való csatlakozásra buzdítja tagjait. Elmondta: arra kérnek mindenkit, aki elégedetlen az egészségügyi ellátással, legyen az akár beteg vagy hozzátartozó, húzzon ezen a napon fekete pólót, és fejezze ki így a szolidaritását.

Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke azt mondta: még nincs testületi döntésük arról, hogy miként viszonyulnak a felhíváshoz. A jövő héten, az április 12-i küldöttgyűlésükön születhet meg a határozat.

Személyes véleménye azonban az, hogy nem szerencsés az egészségügy problémáit összemosni a pedagógusok érdekvédő akcióival.

A szolidaritás természetes, de ennél több közösséget vállalni nem szabad, mert különböző akciókról, különböző célokról van szó. Az oktatásban azért küzdenek, hogy ne kelljen 20 óránál többet az iskolában tölteniük a pedagógusoknak, az egészségügyben pedig azért, hogy törvényesen 72 óránál több munkára ne lehessen kötelezni a dolgozókat.

A bérek is összehasonlíthatatlanul jobbak az oktatásban, mint az egészségügyben.

„Az egészségügyben a létfeltételekért küzdünk és azért, hogy a magyar kormány ne hagyja meghalni a betegeket” – mondta. Soós Adrianna mindemellett aggályosnak ítélte a betegek ágyánál a fekete póló viselését.

hirdetés

Dénes Tamás, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének (Reszasz) elnöke csak annyit mondott: hivatalos megkeresést nem kaptak, így nem tudja azt sem, pontosan mihez kéne csatlakozniuk. Az elnökség hamarosan összeül, akkor már több információ birtokában kialakíthatják az álláspontjukat.

Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetségének (MOSZ) elnöke azt mondta: ők már saját közösségi oldalukon arra kérik tagjaikat, hogy lehetőség szerint támogassák az akciót fekete szalag kitűzésével, főként azokon a munkahelyeken, ahol nem lehet fekete pólót viselni. Személy szerint pedig támogat minden olyan megmozdulást, amely segíthet a hazai egészségügynek.

Az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport támogatja Sándor Mária felhívását. Mint azt Álmos Pétertől, a csoport egyik szervezőjétől megtudtuk: a pedagógusok támogatását illetően a csoport megosztott. A FESZ-hez hasonlóan szerintük is a két ügynek vannak nagyon hasonló, de a jelenlegi helyzet hátterét illetően teljesen eltérő elemei is. Mint azt írták: „Fontosnak tartjuk az árnyalt megközelítést. Az 1001 csoportot egy év óta az a közös cél tartja össze, hogy változást érjen el az egészségügyben. Legelső helyen az egészségügyi dolgozók méltó megbecsüléséért, a hálapénz nélküli, tisztességes betegellátásért küzd.”

„Kedves kolléganők, itt a tükör a ti érdekképviseleteitekről!” – reagált lapunknak minderre Sándor Mária, aki az egészségügyi érdekvédők nyilatkozata ellenére is bízik abban, hogy az ápolónők és más szakdolgozók, illetve a betegek mégis kitűzik a szalagot, illetve felveszik a fekete pólót április 15-én.

Retorzió, de a szakszervezet vezetője szerint megijesztheti a betegeket a fekete ruha

Az egri Markhot Ferenc Kórház dolgozói sok mindenben egyetértenek Sándor Máriával, de nem támogatják a fekete ruhás akciókat – mondta kérdésünkre Kovácsné Pálos Rita, az Egri Ápolási Szakszervezet elnöke. Távolságtartásuk oka, hogy szerintük egy kórházban nem lehet megijeszteni a betegeket és a hozzátartozókat azzal, hogy egy fekete ruhás nővér hajol föléjük vagy beszél hozzájuk, ennek rossz az üzenete.

Hozzátette: a kórház vezetése soha nem gátolta meg a szakszervezeteket jogaik gyakorlásában, nem listázták demonstrációk résztvevőit, és nem akadályozták őket a véleménynyilvánításban sem. Így ha valaki mégis fekete ruhában menne dolgozni április 15-én, azt bizonyára most sem érné retorzió. A veszprémi kórház főigazgatója nem tud arról, hogy az intézmény dolgozói szervezetten csatlakoznának a Sándor Mária által meghirdetett akcióhoz. Ilyen jellegű bejelentés Rácz Jenőhöz nem érkezett. Az akciót abban az esetben kell engedélyeznie a kórház vezetésének, ha az intézményen belül történik, és érinti a betegellátást – hangsúlyozta Rácz Jenő. Természetesen ha valakik szabad idejükben demonstrálnak, az a szívük joga, a betegek viszont emiatt nem ­szenvedhetnek el hátrányt.

Gálfi Brigitta, a Szociális Terü­leten Dolgozók Szakszervezetének pécsi képviselője úgy látja, hogy a baranyai megyeszékhely szociális intézményeiben az épp műszakban levők többsége kiteszi majd a fekete szalagot. Pécsen az önkormányzati és egyházi tulajdonban lévő szociális otthonokban hozzávetőleg 900-an dolgoznak, s amikor tavaly demonstráltak az egészségügyiek, akkor az épp műszakban lévő 300 alkalmazott közül 180-an tűzték ki a szalagot. A gesztussal általában egyetértettek az intézmények ve­zetői, és sehol sem gátolták vagy nehezményezték a demonstrálásnak ezt a formáját. Várhatóan ez így lesz most is. (Tudósítóinktól)

Forrás: Népszabadság