Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke az ATV Start című műsorában jelentette be, hogy megkezdik a sztrájk előkészítését.

Gallóné úgy fogalmazott, amennyiben a Pedagógusok Szakszervezete elnöksége elfogadja a kongresszus döntését, feltehetően sor kerül a sztrájkra. A PSZ elnöke elmondta, a szervezet azután döntött így, hogy a hétfő esti egyeztetés a kormánnyal nem bizonyult eredményesnek. 

„A pedagógusi életpályamodell úgy ahogy van, nem jó. Ez bebizonyosodott” - fogalmazott Gallóné, aki szerint valamennyire segítene a pedagógusoknak, ha 22 órában maximalizálná a kötelező órákat. A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke részletesen kidolgozott terveket szeretne látni a Klik helyére lépő új rendszerről, amelynek elvileg június elejétől működnie kellene. 


A kormányt tájékoztatást kap a sztrájk előkészítéseséről, ezután hét napja van arra, hogy válaszoljon a követelésekre. Ezzel párhuzamosan az érdekképviseletek megkezdik a tárgyalásokat az elégséges szolgáltatásokról a munkáltatóval - közölte Galló Istvánné.

Ez valószínűleg azt jelenti majd, hogy tankerületenként kijelölnek egy intézményt, ahol a sztrájk alatt a gyerekekre vigyáznak - fűzte hozzá. Az érdekképviseleti vezető elmondta: nem sikerült megegyezni az óraszám csökkentése, a technikai adminisztratív dolgozók bérrendezése, a tankönyvpiac megnyitása, a gyerekek terhelésének csökkentése tekintetében.

A szakszervezetek azt javasolták, hogy a heti öt testnevelés órát háromra csökkentsék, mivel úgysem állnak rendelkezésre az ahhoz szükséges feltételek, illetve javasolták az erkölcstan kivezetését. Ebbe nem ment bele a kormányzat. Ugyancsak nem derült ki, hogy mi lesz a funkciója a Klik-et felváltó 40-70 kisebb fenntartónak. Csupán azt tudni, hogy az intézményeknek lesz saját költségvetése és a munkáltatói jogkör kibővül - mondta Galló Istvánné.

Az érdekképviseletek is megfelelőnek tartanák, hogy ott ahol felkészült az önkormányzat az iskola fenntartására, kapja vissza a fenntartói feladatokat - sorolta Galló Istvánné. A szakszervezetek az általuk megfogalmazott 25 pontból 20 teljesüléséhez ragaszkodnak - mondta a PSZ elnöke.

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke a beszélgetés végén elmondta, a jövő hét második felében kerülhet sor a pedagógussztrájkra, amennyiben a testület felhatalmazza erre őket. 

Forrás: atv.hu