A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) közlekedési tagozata aláírásgyűjtési akciót indított hétfőn a közlekedési dolgozókért, csatlakozva az Európai Közlekedési és Szállítási Dolgozók Szakszervezete (ETF) kezdeményezéséhez - jelentette be a közlekedési tagozat képviseletében Nemes Gábor sajtótájékoztatón, Budapesten.

Kifejtette: az ETF egyenlő bánásmódot követel a közlekedési dolgozók számára a bérezésben és munkafeltételekben. Annak érdekében, hogy az Európai Bizottság napirendre tűzze a témát, a 28 tagállamból egymillió támogató aláírásra van szükség, ehhez Magyarország ötvenezerrel kíván hozzájárulni.    
Nemes Gábor elmondta: az aláírásgyűjtés indításával egy időben petícióval fordulnak a magyar parlamenti pártokhoz, hogy támogassák az ágazatban dolgozók tisztességes foglalkoztatását.

Nemes Gábor kiemelte: az európai kezdeményezés 7 pontban foglalja össze javaslatát a bizottság számára, a magyar parlamenti pártoknak szóló petícióban pedig a hazai viszonyokra vonatkozó javaslataikat forgalmazták meg, köztük azt, hogy hozzanak létre olyan szakmai fórumot, amelyen a közlekedés képviselői és a döntéshozók közvetlenül egyeztethetnek a problémákról.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke elmondta, hogy a közlekedési tagozat révén 18 megyében 180 ezer munkavállaló képviseletében kezdődött el az aláírásgyűjtési kampány a tisztességes foglalkoztatásért, amelyet a hazai jogalkotás keretében is szem előtt kell tartani.
Székely Sándor, a Teherfuvarozók Európai Szakszervezetének elnöke szerint európai bérfelzárkóztatási programot kellene elindítani, mert a magyar fuvarozók bére egyre inkább leszakad az európaitól.

A helyszínen a petíciót Hörcsik Richárd, az Országgyűlés európai ügyek bizottságának elnöke, a Fidesz országgyűlési képviselője, Sneider Tamás, a parlament alelnöke, a Jobbik képviselője, Schiffer András, az LMP társelnöke, frakcióvezető vette át.
Hörcsik Richárd elmondta: a Fidesz támogatja, hogy a bérből és fizetésből élő munkavállalók feltételei külföldön és belföldön jók legyenek, frakciója a kormánnyal egyeztetve alakítja ki álláspontját.

Sneider Tamás hangsúlyozta: ha már az ország tagja az Európai Uniónak, akkor szükséges, hogy a szociális és a munkavállalói jogok egységesek legyen, ezért támogatják az erre irányuló kezdeményezést.

Keresztes László Lóránt, az LMP szakpolitikusa elmondta, hogy támogatják az európai kezdeményezést, és ebben magyar kormánynak is van feladata.


Ha Te is szeretnél a rabszolgatörvény ellen tiltakozni a Facookon és szeretnél egy ilyen keretet a profilképedre, akkor:
1. kattints a profilképedre
2. kattints a "keret hozzáadására"
3. írd be a keresőbe, hogy "Stop rabszolgatörvény"
4. húzással igazítsd a kívánt helyre
5. add meg, mennyi ideig akarod használni
6. fogadd el a változtatásokat

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ