Az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport köszöni Sándor Máriának a munkásságát és üzenik, hogy ők nem adják fel. Sándor Mária szeretné, ha április 15-én az egészségügy összefogna és megint mindenki fekete ruhát húzna – olvasható a HVG-ben.

 

Közleményt adott ki az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport azzal kapcsolatban, hogy a „fekete ruhás nővérként” ismertté vált Sándor Mária szombaton bejelentette, visszalép a szerepléstől és feladja a küzdelmét.

Sándor Mária szombaton a blogján arról írt, hogy úgy érzi, elbukott, elfáradt, ezért inkább feladja. Még aznap a Népszabadság Online-nak adott interjújában azt mondta, tehetetlennek érzi magát, mert míg az oktatásban a szakaszervezetek összefogva küzdenek a szabad oktatásért, addig az egészségügyben nem jött létre ilyen összefogás, úgy érzi, egyedül maradt, mert a kórházigazgatók csak kiszolgálják a rendszert.

Az interjúban Sándor Mária azt is mondta, azt kéri, hogy az április 15-ére meghirdetett pedagógusdemonstráción az orvosok, az ápolók, az EDDSZ és a MESZK tagjai húzzanak fekete ruhát, és úgy menjenek be az egészségügyi intézményekbe, megmutatva, hogy ez a rendszer nem működik, és ha ez így lesz, akkor van miért folytatni, ha nem, nincs.

Az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport közleményében ezzel kapcsolatban azt írta, szomorúan értesültek Sándor Mária visszalépéséről, de remélik, hogy együtt meg tudják mutatni, hogy a fe kete ruhás nővér és társai nincsenek egyedül. A csoport méltatta a fekete ruhás mozgalmat, amely szerintük elérte, hogy nyíltan beszéltek a problémákról, az egészségügy helyzete bekerült a közbeszéd fókuszába, és többeket is megihletett, de mint írják, most sokan fellélegezhetnek, hogy Sándor Mária feladja, a győri sebészek követelései pedig elhalni látszanak.

„Mi, az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport tagjai azonban nem adjuk fel. Tovább fogunk menni a Mária és társai által kijelölt úton, mert egyszerűen nincs más lehetőségünk. A magyar egészségügy válságban van, és az összeomláshoz közelít. Minél előbb belátják ezt választott döntéshozóink is, annál hamarabb tudunk belekezdeni az újjáépítésbe. Nem lesz könnyű, nem lesz rövid, de ez az egyetlen lehetőségünk. Sándor Mária eddig elöl ment, így mutatta az irányt. Most hátra lépett, és éppen ez indít el és lendít tovább sokunkat. Köszönjük, Mária!” - írták.

A csoport arra nem tért ki, hogy csatlakoznak-e az április 15-i fekete ruhás naphoz.

Forrás HVG