Fura egy megmozdulás volt a kecskeméti Mercedes-gyárban. A hvg.hu tudomása szerint a Vasas Szakszervezet mára szimpátiatüntetésre hívta a tagjait, a béremelést kiharcolni akaró győri Audi-munkások mellett álltak volna ki. Azonban valami megbicsaklott: a gyár kapuin kívülre tervezett szimpátiatüntetésből semmit nem érzékelhettek az emberek, mert csendesen, bent, a falakon belül volt.

Nem tudni pontosan, min fordult meg az akció. Információnk szerint ráadásul még a Németországból jött szakszervezeti emberek is csodálkoztak, másra számítottak. Sikerült beszélnünk a Vasas Szakszervezet helyi embereivel, azt mondták, náluk rendezett a bérhelyzet és a munkakörülmények, csak halkan szerettek volna kiállni az Audi-gyárban dolgozó kollégáik mellett. Mindenesetre fontos adalék lehet a történtek megértéséhez, hogy az üzemi tanácsba választanak tagokat, a Vasas Szakszervezet is vélhetően képviseltetné magát a tanácsban. (A Vasas Szakszervezet a múlt héten megszólalt, jelezte, az autóiparban általános az elégedetlenség. Gyűlnek a gondok abban a szektorban, amit az Orbán-kormány a tenyerén hord.)

Megkerestük a gyár vezetését is. A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. (MBMH Kft.) a Vasas Szakszervezet szolidaritási akciója kapcsán azt írta, hogy a cég „2016 első negyedévében már lefolytatta a bértárgyalásokat a szakszervezetekkel, ami azt jelenti, hogy a bértárgyalások a Mercedes-Benz kecskeméti gyárában már lezárultak. Ezeknek megfelelően az MBMH munkatársai 2016 áprilisától már megemelt bérüket kapják meg.

Az MBMH vezetőségét csak március 29-én tájékoztatták a Vasas Szakszervezet tervezett szolidaritási akciójáról az Audi Hungáriánál és az Autoliv-nél folyó bértárgyalások támogatása mellett.

Az MBMH Kft. vezetősége, a szakszervezetek és az Üzemi Tanács rendszeres párbeszédet folytatnak egymással, és jó az együttműködés; ezért engedélyezte az ügyvezetés a Vasas szakszervezet rövid határidővel meghirdetett szolidaritási akcióját március 30-án 13:00 és 15:00 óra között. Az akció az MBMH Kft. termelését nem befolyásolja.”

Forrás: HVG

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ