Folytatódott a pedagógusok kormányellenes tiltakozó akciója, szerda reggel a zuglói Teleki Blanka Gimnázium előtt mintegy ezer résztvevő fejezte ki szolidaritását a tanárokkal – olvasható a Népszabadság cikkében.

A diákok, tanárok és szimpatizánsok iskolaátölelő akciót hajtottak végre, ennek során körbeállták a gimnáziumot, a szomszédos általános iskolát és óvodát, illetve a Vakok Intézetét. A Tanítanék Mozgalom által meghirdetett demonstráció nyolckor kezdődött, és 8.45-kor véget ért.

Pukli István igazgató, a pedagógusok küzdelmének ismert alakja a polgári engedetlenségi akció kezdetén azt ajánlotta, a résztvevők nézzenek végig a 2014-ben életveszélyessé nyilvánított, málló vakolatú épületen, mindez jól szemlélteti a jelenlegi oktatási rendszert. Pukli ezután felolvasta a Civil Közoktatási Platform 12 pontját, a követeléseket azonnal meg kell oldani, csupán kormányzati akarat lenne szükséges hozzá.

A követelések sorában szerepel, hogy az érettségire vonatkozó módosításokat halasszák el, a középfokú oktatási rendszerben a kormány által tervezett mindennemű változtatást azonnal függesszenek fel, csökkentsék a tanulói terheket, a különleges bánásmódot igénylő gyerekek ügyében hozzanak kármentő intézkedéseket, a kormányzat szorítsa vissza a roma tanulók növekvő szegregációját. A pedagógusok követelik a tankönyvválasztás tényeleges szabadságát (az állam 15 milliárdos piacot kebelezett be a tankönyvkiadás államosításával), az értelmetlen, adminisztratív terhekkel járó ellenőrzési minősítési rendszer azonnal felfüggesztését, a nyugdíjas pedagógusok továbbalkalmazásának megteremtését, és azt, hogy 22 órában rögzítsék a kötelező óraszámot.

– A 32 órás kötelező benntartózkodás a pedagógusokkal szembeni nyílt kormányzati bizalmatlanság megnyilvánulása - mondta Pukli, és hozzátette, a tanárokat jelenleg megfosztják a minőségi felkészüléstől. Szerepel a követelések között az oktatásfinanszírozás legalapvetőbb forrásainak biztosítása, elvárják az oktatással kapcsolatos őszinte és nyilvános kommunikációt, és el kell kezdeni az új alapokra helyezett közoktatási rendszer kiépítését. - Rossz az irány - szögezte le az igazgató - a centralizálás gúzsba kötötte a tanítást, az élményszerű tudást közvetítő, új oktatási rendszer kell a jövő generációinak.

Elhangzott még, hogy a Tanítanék Mozgalom és kilenc szakszervezet szándéknyilatkozatot írt alá az együttműködésről. Utána szervezték meg az élőláncot, amellyel a résztvevők kézen fogva körülölelték a háztömb iskoláit. A Telekiből a nevelőtestület fele csatlakozott az akcióhoz, a diákokat előzőleg arra kérték, hogy a tiltakozás idején ne jöjjenek iskolába, mert a tanárok nem szeretnék politikai céljaik eléréséhez a tanulókat felhasználni. Ez a vád érte őket korábban kormányzati részről.

Az élőláncban részt vettek pedagógusok és diákok is, akik közül a kockás ingben jelen lévő Balogh Bence tizedik osztályos tanuló elmondta, két órájuk – a nyelvtan és az angol – maradt el, nekik ugyanis 7.25-kor kezdődött a tanítás. - Tapasztalunk változásokat, amelyeket a pedagógusdemonstrációk váltottak ki – fogalmazott a diák, aki szerint elvárható lenne, hogy legyenek normális tankönyveik, és az is kívánatos lenne, hogy az érettségi követelmények ne változzanak minden évben. – A tananyagot is át kellene rendezni jó néhány tantárgyból – tette hozzá –, mert ami könnyen megtalálható az interneten, talán nem kellene annyira sulykolni. Az egész oktatásban jobban lehetne használni a világhálót. A változásokért a tanárokkal együtt küzdünk,

nem igaz, hogy minket maguk elé tolva elégedetlenkednek. Önként vállaltuk, hogy idejöjjünk, nem kapunk semmit azért, hogy kivonultunk.

Ács Péterné történelem-angol szakos tanárnő arról beszélt lapunknak, hogy kevés az idejük a gyerekekre, a túlzott adminisztráció és a kerettanterv hihetetlen anyagmennyisége elvonja az energiáikat a tanítástól. - Túl vagyunk terhelve, és ebből rengeteg a feszültség.

Most az következik, hogy a kerettanterveket átdolgozzuk, az óraszámokban megállapodunk, a 12 pontot pedig megpróbáljuk megvalósítani. Különös tekintettel az érettségizőkre, hiszen az nem járja, hogy mást követeljenek tőlük, mint amit a hosszú évek alatt megtanultak. Az internet felhasználása fontos lenne, de nincsenek projektoraink, és hiányos az infrastruktúra. Hiába hoz be otthonról a gyerek táblagépet, ha az iskolában a régi masináinkkal nem tudjuk őket használni.

Forrás: Népszabadság