A szerda reggeli akció szelíd, de határozott erődemonstráció volt. Tudósítás két helyszínről a Magyar Narancs oldalán.

Reggeli buli keretei között tartották meg tanárok, diákok, szülők és az üggyel közösséget vállalók a Kölcsey Gimnázium előtt az egyórás munkabeszüntetést, amelyet a Tanítanék Mozgalom az oktatás rendszerszintű átalakítása és a Civil Platform által megfogalmazott 12 pont teljesítése érdekében hívott életre, miután a pedagógusok felszólították Orbán Viktort és Áder Jánost, hogy kérjenek bocsánatot az elmúlt évek során az oktatásban (is) végzett káros tevékenység és a lekezelő viselkedés miatt.

Elég sok ember gyűlt össze a Kölcsey előtt, és a Bajza utcai általános iskola tiltakozói is csatlakoztak hozzájuk. Zene és pogácsa társaságában zajlott a reggeli polgári engedetlenség. A suliba járó lányok kis csoportja kérdésünkre elmondta, hogy azért nincsenek épp órán, mert fontosnak tartották, hogy kiálljanak a tanáraik mellett, hiszen egyetértenek a véleményükkel, és támogatják törekvéseiket. Szerintük is “baj van, mi is ebben az oktatási rendszerben létezünk, és érzékeljük a rendszer problémáit”.

Volt olyan idősebb férfi is itt, aki egykor szintén a Kölcsey falai között tanult: többek között ezért jött ma vissza egykori gimnáziumához megsárgult tablóképével, hogy büszkén kiállhasson az oktatás ügye mellett. Végül olyan sok ember gyűlt össze, hogy simán körbeérték a Kölcsey kerítését, de bőven elértek a Bajza utca felé is, egészen az általános iskoláig - kaputól kapuig ért az élőlánc.

De nem csak ezen a helyszínen: Magyarország történetének talán legnagyobb polgári engedetlenségi akciója zajlott ma reggel, amikor országszerte több mint 200 helyről jelentették be a demonstrációt.

Múlt heti lapszámunk egyik címlaparca, Törley Katalin tanár a helyszínen spontán, egy székre állva elmondta, azért tiltakoznak, mert meg akarják védeni az iskoláikat, hogy olyan gyerekeket képezhessenek, akik nemcsak - a tanáraikkal együtt - élvezik a tanulást, hanem majd meg is állják a helyüket a nagyvilágban. A tanárnő hangsúlyozta, hogy nem kaptak érdemi választ a kormánytól, ezért kénytelenek voltak más eszközökhöz folyamodni, hátha végre partnernek tekintik őket, mert haladéktalanul teljesíteni kell az általuk megfogalmazott 12 pontot, hogy megkezdődhessen a szakmai munka, hátha a jövő tanév már „nem ebben a posványban” veszi majd kezdetét.

A pedagógusok munkabeszüntetése egyszerre volt polgári engedetlenség és sztrájk („vadmacska sztrájk”, ahogyan azt az Egyesült Államokban hívják) - írta ezt a minap Misetics Bálint is, amely valóban méltó mindazok támogatására, akik az alkotmányosság, a demokrácia és a társadalmi igazságosság eszméi oldalán állnak a jelenlegi kormányzattal szemben. A küzdelem a mai nap után biztosan folytatódik - hamarosan kiderül, miként. (Czenkli Dorka)

Teleki

Mindeközben élénk médiafigyelem övezte a tanárok polgári engedetlenségi akcióját a zuglói Teleki Blanka Gimnáziumnál. A Teleki nevelőtestülete az év elején elsők között csatlakozott a miskolci Herman Ottó Gimnázium nyílt leveléhez, Pukli István igazgatót később a tiltakozásból kinőtt Tanítanék Mozgalom egyik képviselőjévé választották, az egyórás sztrájkot is ő hirdette meg március 15-én. Puklival már az elmúlt hetekben sem volt egyszerű interjút készíteni, most azonban szabályos közelharcot vívtak érte a megjelent újságírók és fotósok.

Az iskola előtt nagyjából 500 szimpatizáns gyűlt össze, a rendőrség 8 és 9 között le is zárta az Ajtósi Dürer sor egy szakaszát. Pukli szerint a tantestület fele vett részt a polgári engedetlenségben, a diákokat arra kérték, hogy maradjanak otthon, ennek ellenére néhányan már reggel bejöttek az iskolába, és többen részt vettek az intézmény előtti tüntetésen. A legtöbb tanuló mégis csak 9 óra felé, a megjelent tömegen átvágva vonult be a Telekibe. Pukli szerint a diákokat azért nem vonták be jobban az akcióba, mert nem akartak megágyazni annak a kormányzati vádnak, hogy a gyerekeket politikai célokra használják.

A Telekiben egyébként két óra is elmaradt, mivel az első óra itt negyed nyolckor kezdődött volna. Ezt később biztosan bepótolják, a polgári engedetlenség idejére eső második óra pótlásáról a Klik reakcióinak fényében döntenek.

Az igazgató újra felolvasta és megszavaztatta az összegyűltekkel a Civil Közoktatási Platform 12 pontját, majd arra kérte a szimpatizánsokat, hogy élőláncot alkotva öleljék át az iskolát. A mutatványt sikeresen végrehajtották, Pukli pedig diadalittasan körbejárta intézményét, a tüntetők többségével kezet is fogott. Az igazgató a magyar oktatási rendszer szimbólumának nevezte a leromlott állagú, aládúcolt, majdhogynem életveszélyes műemléképületet.

Március 15-én Pukli azt mondta, amíg a kormány nem teljesíti a CKP 12 pontját (illetve amíg Orbán Viktor és Áder János nem kér bocsánatot a megalázott pedagógusoktól), hétről hétre eggyel több órában tartanak munkabeszüntetést. Közben a CKP kétoldalú tárgyalásra hívta a kormányt, két hetet adtak a válaszra, és újabb akciókat helyeztek kilátásba arra az esetre, ha a tárgyalás nem jönne létre. Egyelőre nem teljesen világos, lesz-e a jövő héten kétórás polgári engedetlenség, vagy inkább kivárják az újabb, kéthetes határidőt.

Mindenesetre a szerda reggeli akció szelíd, de határozott erődemonstráció volt. A labda most a kormány oldalán pattog. (Teczár Szilárd)

Forrás: Magyar Narancs