Emelte a munkavállalók követeléseit a sztrájkbizottságot alapító szakszervezet a Tesco vezetőségétől: az online üzletág mellett az áruházak dolgozói számára is immár egységes, 35 százalékos béremelést kérnek az idén – értesült a Magyar Idők.  Áprilisban már érezhető lehet a kiszolgálásban a törvényesen szervezett munkabeszüntetés, amelyhez a Munkástanácsok Országos Szövetsége is teljes támogatását adja.

Letesztelték az elmúlt napokban a Tesco áruházlánc online szolgáltatási területén tervezett jogszerű sztrájk tervezett forgatókönyvét, így szinte bizonyos, hogy áprilisban fennakadások várhatók a házhoz szállítási üzletágban – tudta meg a Magyar Idők.

Ezzel együtt a múlt héten sztrájkbizottságot alapító munkavállalók, illetve az őket képviselő Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) tegnap úgy határozott, az online területen kívül a hagyományos áruházakra is kiterjesztik béremelésre vonatkozó követeléseiket. A Tescóval csütörtökön kezdődő sztrájktárgyalásokon immár valamennyi Tesco-alkalmazott, vagyis több mint 16 ezer ember számára két lépcsőben, 2016 áprilisában és szeptemberében egységesen megvalósuló 20+15 százalékos béremelést kérnek a vállalattól.

Mostanra ugyanis az ország több pontjáról jelezték elégedetlenségüket nem csupán a kiszállításban részt vevő dolgozók, hanem az egyes üzletek alkalmazottai is, például pénztárosok, árufeltöltők, raktárosok. – A vállalatnál akkora a bérfeszültség, hogy a korábbiaknál jelentősebb fizetésemelések nélkül a törvényesen lebonyolított sztrájk a hétköznapi áruházi kiszolgálásban is mindennapossá válhat az idén – jelezte lapunknak a KDFSZ.

A sztrájktárgyalásokra csütörtöktől számítva hét napjuk van a feleknek, ez idő alatt a jogszabály lehetőséget ad egy kétórás figyelmeztető sztrájk lebonyolítására is. Amennyiben jövő hét péntekig nem születik közös döntés, egy hosszasabb munkabeszüntetési hullám következhet a Tescónál, amely határozatlan idejű lesz, vagyis a sztrájkba váratlan időpontokban, országosan vagy csak lokálisan, egymás után több alkalommal is belefoghatnak az egyes munkakörök érintettjei.

– A szakszervezet nem áll egyedül a harcban, a munkáltatóval szemben indított kezdeményezést teljes körűen támogatjuk, mind jogi és közgazdasági szakértőinkkel, mind pedig információs bázisunk és valamennyi érdek­érvényesítő eszközünk révén – jelentette ki a Magyar Időknek a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke. Palkovics Imre közölte: hogy a dolgozói szándék súlyát érzékeltessék, mostantól a KDFSZ-szel együtt részt vesznek a Tescóval folytatott bértárgyalásokon is.

– Ha a helyzet kikényszeríti, minden segítséget biztosítunk a sztrájk törvényes lebonyolításához – jelentette ki az országos szakszervezeti konföderáció elnöke, aki szerint megérett az idő a kiskereskedelmi nagyvállalatok kizsákmányoló foglalkoztatáspolitikájának megreformálására.

Mint mondta, az ágazat legnagyobb foglalkoztatójaként jegyzett Tescónál történő események hatással lehetnek az egész területen elhatalmasodott munkaerőválságra, ahogy az eddig is történt. Példaként említette, hogy a brit anyavállalatnál tavalyelőtt feltárt könyvelési csalások veszteségei hazánkban is jelentkeztek az elmaradt béremelésekben.

– De a vasárnapi boltbezárás bevezetése miatt keltett politikai hecckampány részeként kilátásba helyezett tömeges leépítések lehetősége sem tette vonzóvá az egyébként sem a legjobb munkakörülményekről elhíresült áruházláncot – fogalmazott Palkovics Imre. Hozzátette: pedig a vásárlók mára átálltak az új nyitvatartási rendre, ami a kereskedőknek sem hozott veszteséget.

A Munkástanácsok vezetője szerint ezzel együtt, mivel az áruházláncok eddigi üzletpolitikájukkal kiszolgáltatott helyzetbe sodorták magukat a munkaerő­piacon, kezdik belátni, hogy tisztességes fizetések nélkül nem lesznek képesek pótolni a működésükhöz elengedhetetlen dolgozói állományt.

– Bízunk benne, hogy ezt a Tesco vezetése is így gondolja és nem lesz szükség a végső eszközökre – közölte a szövetség elnöke.

Lapunk kérdésére a Tesco jelezte, csak a tárgyalások lezárultával nyilatkoznak.

Forrás: Magyar Idők