Az előzetes jelzések szerint 250 iskolában demonstrálnak szerda reggel a tanárok az első tanítási óra ideje alatt. A Tanítanék Mozgalom által meghirdetett akció célja az, hogy valódi tárgyalásokra kényszerítse a kormányzatot a pedagógusokkal – írja a Népszabadság.

A demonstráció kapcsán a fővárosi VI. kerület egyik iskolájában tájékoztatót küldtek a szülőknek, amelyben leírták a mai napirendet (feltehetően hasonlóan zajlik a többi, csatlakozott intézményben is). Eszerint a diákok reggel a megszokott időben jelennek meg az iskolában, ám az első óra elmarad. A gyerekekre pedagógusok felügyelnek, a többi tanár és dolgozó az iskola előtt fog állni ahol 9 óráig,  csatlakozhatnak hozzájuk a szülők is.

A Civil Közoktatási Platform második ülése után tartott keddi sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az egyórás munkabeszüntetést „diáksztrájk”, szakszervezetek és szimpatizánsok is támogatják különféle módokon, így széles körű tiltakozásra lehet számítani.

A tiltakozó megmozdulást Pukli István, a fővárosi Teleki Blanka Gimnázium igazgatója jelentette be a tanárok több tízezres, március 15-i budapesti tüntetésén. Pukli a kormányzat bocsánatkérést követelte, és valódi, érdemi tárgyalásokra hívta a kabinetet. Az EMMI által összehívott köznevelési kerekasztalt nem tartják valódi fórumnak, sőt, Balog Zoltán minisztert és Palkovics László államtitkárt sem fogadják el tárgyalópartnernek, helyette hozzáértő vezetést követelnek az oktatásba.

Hogy erre nem sok szándékot mutat a kormány, azt jól jelzi, hogy az EMMI szerda reggeli közleményében a demonstráló szervezeteket ostorozta és saját köznevelési kerekasztalának „eredményeit” részletezte.

Forrás: Népszabadság