Egyórás munkabeszüntetést tartanak ma reggel a pedagógusok a Tanítanék Mozgalom felhívására. Céljuk, hogy a kormányt rábírják: érdemben változtasson a közoktatáson. Pukli Istvánt, a szervezet egyik vezetőjét közben Tényi István feljelentette lázadás előkészítésének bűntette miatt – írja az mno.hu

Szerdán 8 és 9 óra között munkabeszüntetéssel demonstrálnak a tanárok a közoktatás átalakításáért. A Tanítanék Mozgalom szervezte polgári engedetlenséghez előzetesen több mint 150 iskola csatlakozott, de megjelent a Facebookon olyan esemény is, amely a diákokat hívta sztrájkba a szolidaritás jegyében. Mint ismeretes, a Tanítanék Mozgalom március 15-i tüntetésén jelentette be: ha Orbán Viktor miniszterelnök és Áder János köztársasági elnök nem kér bocsánatot az elmúlt hat évben megalázottaktól március 23-ig, illetve a kormány nem kezd tárgyalásokba a Civil Közoktatási Platformmal (CKP) a 12 pontos követelésükről, akkor polgári engedetlenséget hirdetnek. A kormány érdemben nem reagált a civilek követelésére, Orbán ugyanakkor viccnek minősítette a felszólítást. A mozgalom múlt csütörtökön arra szólított fel mindenkit: március 30-án menjenek ki iskoláik elé, és mutassák meg, hogy változást követelnek a közoktatásban. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma bár helytelenítette, hogy megítélésük szerint a tanárok politikai célú akciókban gyermekeket használnak fel, de azt állították: a résztvevőknek munkajogi következményekkel nem kell számolniuk.

Kedden a tizenkét pontos követelést beterjesztő CKP sajtótájékoztatót tartott, ezen bejelentették: kétoldalú tárgyalásokat kezdeményeznek a kormánnyal. A CKP kéthetes határidőt adott a kabinetnek arra, hogy visszajelezzék tárgyalási szándékukat. Ha nem érkezik válasz, akkor az ötven szakmai szervezetet tömörítő CKP kész a Tanítanék Mozgalom polgári engedetlenségi akciója után további nyomásgyakorló megmozdulásokat szervezni. A közoktatási platform követelései között szerepel egyebek közt a tanulói terhek mérséklése, a kötelező testnevelésórák számának csökkentése, a kötelező erkölcstan- és hittanórák megszüntetése.

Eközben a Tanítanék Mozgalom egyik vezéralakját, Pukli Istvánt feljelentette Tényi István fideszes politikus – számolt be az ATV.hu kedden. Tényi kifejtette: azzal, hogy Pukli polgári engedetlenséget hirdetett, miután felszólítására nem kért bocsánatot Orbán Viktor és Áder János, Magyarország államfőjét és kormányfőjét az alaptörvényben meghatározott jogkörében kívánja akadályozni, illetve fenyegetéssel valamilyen intézkedés megtételére kényszeríti. A politikus szerint a munkabeszüntetések az egész ország életét kívánják megbénítani, és az ezzel való fenyegetés megvalósítja a lázadás előkészületének bűntettét. A Fővárosi Főügyészség a feljelentés elbírálását átteszi a Központi Nyomozó Főügyészséghez, mivel az ő hatáskörükbe tartozik az ügy. Pukli István a megkeresésünkre úgy nyilatkozott: ügyvédje, Magyar György szerint nincs oka az aggodalomra.

Forrás: mno.hu