Aszfaltfestéssel, filmvetítéssel,vagy szemétszedéssel készülnek a tantestületek a szerda reggeli iskolai tiltakozó akcióra, amely nem jogszerű sztrájk ugyan, de komoly szankció vélhetően nem jár majd érte. Pukli István gimnáziumában az elmaradt órákat még a héten pótolják – írja a HVG.

Kedden délig nagyjából 150 iskola tantestülete és 3 ezer magánszemély jelezte az oktatáspolitika elleni tiltakozást szervező Tanítanék Mozgalom oldalán, hogy részt vesz a szerda reggel a csatlakozó iskolákban 8-9 óra között tartandó polgári engedetlenségi akcióban.

Sok szülő még kedden délután is a szülői Facebook-csoportokon és levelezőlistákon próbálja kideríteni, hogy gyerekének az iskolája, óvodája vagy bölcsődéje csatlakozik-e a szerda reggeli egyórás tiltakozáshoz. Van olyan iskola is, amely rajta van a csatlakozók listáján, de a szülők erről semmiféle értesítést nem kaptak, sem az iskola, sem a szülői munkaközösség részéről. Bár ez tulajdonképpen inkább csak a tájékozódáshoz szükséges, a szülőknek különösebb teendője nincs vele, hiszen az oktatáspolitika elleni tiltakozó akció során a gyerekeket nem hagyják felügyelet nélkül a pedagógusok.

Van olyan kerületi bölcsődefenntartó, amely csatlakozott ugyan a tiltakozáshoz, és arra kéri a szülőket, hogy ha meg tudják oldani, akkor csak 9 órára hozzák be a gyereket, de aki nem tudja megoldani, annak sem kell az intézmény előtt várnia a nyitást, mert arra az egy órára is lesz összevont ügyeletes csoport. Azok a bölcsődei alkalmazottak, akik részt vennének a tiltakozásban, átvonulhatnak valamelyik közeli iskola elé demonstrálni. Ugyanez a helyzet egyébként azokkal a pedagógusokkal is, akik szerdán nem is dolgoznak, mert például iskolájukban még nem ér véget a tavaszi szünet (van jó pár ilyen iskola az országban), ők, ha akarnak, demonstrálni ettől még tudnak egy környező suli előtt.

A Tanítanék Mozgalom 21 pontban szedte össze a minisztrájkkal kapcsolatos tudnivalókat. Ebben elmagyarázza, hogy a kormányzatra kíván nyomást gyakorolni a szerdai akcióval, és hogy miért nem tartja szakmainak a kormány által összetrombitált oktatási kerekasztalt, illetve elégségesnek a Klik megszüntetéséről szóló ígéreteket. Emlékezetes, hogy a Tanítanék Mozgalom nevében Pukli István, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója március 15-én adott ultimátumot a kormánynak az oktatáspolitikai követelései végrehajtására (vagy legalábbis egy-két szimbolikus lépésre) azzal, hogy ha nem kap választ, március 30-ra tiltakozást hirdet.

A kiskátéban világosan közlik, hogy polgári engedetlenségről van szó, vagyis elismerten törvénysértő, de erőszakmentes és jóhiszemű tiltakozásról van szó. Törvénysértő azért, mert a jelenlegi sztrájktörvény szerint munkabeszüntetésre csak sokfordulós egyeztető tárgyalásokat követően kerülhetne sor.

Ugyanerre a helyzetre készített jogi elemzést az Eötvös Károly Intézet, amely arra figyelmeztet, hogy alkotmányos véleménynyilvánítási jogukkal élnek ugyan a demonstráló tanárok, de ez nem mentesíti őket a munkavégzés megtagadásának munkajogi következményei alól. Mivel a tanároknak már elsősorban nem a velük gyakran együttműködő önkormányzat, hanem a kormányszerv, a Klik a munkáltatója, így elvileg fegyelmit vagy a jutalom elmaradását is kockáztatják, ha óra helyett tüntetnek.

A tanároknak azonban valószínűleg nem kell tömeges fegyelmire számítaniuk, legalábbis Palkovics László közoktatási államtitkár azt mondta, a tanároknak nem kell félniük, és legfeljebb annyi bántódásuk eshet, hogy a kimaradt órát pótolniuk kell. A fent idézett jogi elemzés is arra mutat rá, hogy ha van is szankció, annak mértéke nem lehet nagyobb, mint ha másért mulasztott volna el a tanár egy órát (mondjuk, mert elaludt). Hiszen abban az esetben éppen a véleménynyilvánítás jelentené a súlyosbítást, ami sértené az egyenlő bánásmód elvét.

Arra azonban a Tanítanék is felhívja a figyelmet, hogy az illetékes rendőrkapitányságon jelentsék be az egyórás demonstrációt, már csak azért is, mert ha egy iskola előtt annyian lesznek, hogy már a járdára sem férnek fel, akkor a rendőrség biztosíthatja a rendezvényt.

A Tanítanék ötleteket is próbál adni arra, hogy amíg a pedagógusok az iskola előtt demonstrálnak, milyen foglalkozással tölthetik az idejüket a diákok. Az egyik felsorolt ötletet megfogadva a budapesti Radnóti gimnáziumban például a diákok kockásra színezik az aszfaltot, de a törvényességre vigyázva ebben csak 8 óra előtt vehet részt minden diák, azt követően csak a 18 év felettiek, vagy a kisebbek szülői igazolással vehetnek részt.

Van olyan pesti gimnázium, ahol az iskolaelhagyási igazolással rendelkező diákok kimehetnek demonstrálni a kéttucat tanár mellé, de aki ezt nem teheti meg, azoknak társadalmi problémákat feszegető rövidfilmeket vetítenek az iskolában: például Till Attila Csicska című, vagy Szabó Simon A fal című filmjét. A Pukli István vezette Telekiben pedig nagyon ügyelnek arra, hogy a szerdai akció ne a lógással legyen egyenértékű: a reggel fél nyolcas kezdés miatt vannak diákok, akiknek két órája is elmarad (sokaknak a nulladik is), az egyiket már aznap, a másikat pénteken pótolják. 

Az utcai jelenlét egy másik formája a járókelők megszólítása, teával kínálása, kockás mintájú sütemény osztogatása, ilyen javaslatok is szerepelnek a Tanítanék listáján. Most úgy tűnik, az időjárás kegyesebb lesz a pedagógusokhoz, mint a februári és március 15-i tüntetéseken, amikor hűvös, esős, ramaty idő volt. Van olyan vidéki iskola, ahol a parkoló rendbehozatalával indítják a reggelt.

A tanártiltakozás mellett a diákok is szerveződni kezdtek, erre is létrehoztak egy Facebook-oldalt, ők arra buzdítják a társaikat, hogy az iskola előtt várják meg az első órát adó tanárt, és győzzék meg, hogy kint maradhassanak. Amint korábban leírt példáink bizonyítják, az iskolákban ennél azért komolyabban ügyelni fognak arra, hogy csak azok a diákok mehessenek ki az iskola elé, akiknek erre engedélyük van.

Forrás: HVG