Színes, változatos, egyedi akciókat szerveznek a pedagógusok a holnap reggel 8-ra meghirdetett egyórás figyelmeztető megmozdulásukra, amelybe diákok és felsőoktatási oktatók is bekapcsolódnak. Mellettük a szülők és más szakmák képviselői is kockás ing viselésével fejezik ki egyetértésüket a közoktatás reformjáért küzdő tanárokkal – olvasható a Népszavában.

Egyre több iskola, más - akár vállalati munkahely, és szakmai, valamint civil szervezet csatlakozik a Tanítanék Mozgalom szerda reggelre meghirdetett egyórás polgári engedetlenségi akciójához. Az esemény közösségi oldalán Pilz Olivér, a közoktatási tiltakozást elindító miskolci gimnázium közalkalmazotti tanácsának vezetője videóüzenetben arra buzdította a helyi szervezőket, hogy találjanak ki minél látványosabb ötleteket a reggel 8 és 9 óra közötti megmozdulásra. Alatta meg is jelent egy csokorra való azokból a tevékenységekből, amelyek "tartalmas, üzenetértékű, kiállásra ösztönző és sokakat megmozgató" akciók lehetnek.

Azokban az iskolákban, ahol szerdán még tart a tavaszi szünet, ezt az órát a suli környéki szemétszedéssel, az iskolaudvaron lévő padok, a falak vagy a kerítés festésével, netán virágok és fák ültetésével tölthetik a tiltakozók, minél több civil bevonásával. Egy másik javaslat 5 forintosokat gyűjtene azoktól, akik támogatják az oktatás reformját, de lehet molinót festeni és azt kilógatni a suli ablakából, a megjelenő szülők kockás papírra írhatják javaslataikat, lehet kockásra színezni aszfaltkrétával az iskola körüli járdát, lehet jelképesen sepregetni, rendet tenni a suli környékén, kockás süteményt osztogatni és hosszan lehet még sorolni a tippeket. Kockás ing és kockás esernyő - ezek a megmozdulás alapvető kellékei.

Eközben a Tanítanék Mozgalom képviselő szombaton válaszlevelet írtak az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) vezetőinek, amelyben cinikus reakciónak nevezték arra hivatkozni, hogy a köznevelési kerekasztal a párbeszéd terepe. A reformokat követelő pedagógusok szerint a kerekasztal nem legitim, mert abban a tárca csak az általa fenntartott csoportokkal bástyázza magát körül, hogy saját döntéseit legitimálja. Mint a pedagógusok írtál: nem igaz a minisztérium állítása, hogy "számos eredményt értek el" a tárgyalásokon, a civil mozgalom ragaszkodik a gyorsan megvalósítható reformlépések, vagyis az általuk meghirdetett 12 pont maradéktalan elfogadásához.

A válaszlevéllel egy időben került nyilvánosságra a szerdai polgári engedetlenségi akció céljainak, a rendezvények szervezeti és jogi hátterének jobb megismerését segítő 21 pontos kiskáté. Ebben is elmagyarázzák: az akcióval nyomást akarnak gyakorolni a kormányra, hogy kezdje meg az oktatás teljes reformját. A Köznevelési Kerekasztalról megfogalmazott kritikát itt tovább pontosítják, amikor azt írják, a nyilvánosság hiánya, a valós döntéshozók és szakértők kizárása, a témák szétaprózása miatt nem fogadható el annak működése. A kiskátéban a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal (Klik) kapcsolatban kifejtik: annak megszüntetéséről egyelőre csak ígéretek vannak, nem tudni pontosan mi lesz helyette, de azt érzékelik, hogy csak névcserére és nem érdemi változtatásra készül a kormány. (Ezt erősíti, hogy a Népszabadság értesülése szerint Áder János köztársasági elnök húgát, Pölöskei Gábornét akarják kinevezni a nyáron megszűnő Klik utódszervezetének élére is, aki a mai intézményfenntartót is vezeti.)

Elmagyarázzák azt is a kiskáté szerzői, hogy a polgári engedetlenség ugyan törvénysértő, de jóhiszemű tiltakozás egy súlyos igazságtalanság ellen, az pedig, hogy egyszeri akció lesz-e a holnapi, vagy lesz folytatása, a Tanítanék Mozgalom szerint kizárólag a kormány és személyesen Orbán Viktor bölcsességén múlik. Emlékeztetnek rá, hogy több vállalat is engedélyezte dolgozóinak a szolidaritási sztrájkot, a nem pedagógus szakszervezetek és mindazok, akik szeretnék kifejezni egyetértésüket a tanárok céljaival, kockás ing viselésével tehetik ezt egyértelművé. A budapesti közterületi akciókat központilag jelentik be a BRFK-n, de vidéken mindenkit arra kérnek, vegyék fel a kapcsolatot a helyi rendőrséggel, mert ha nagy lesz a tömeg, jól jöhet az egyenruhások segítsége.

Arra is felhívják a tanárok figyelmét, hogy a Pedagógusok Szakszervezete és az intézményfenntartó Klik között létrejött kollektív szerződés értelmében szóbeli figyelmeztetést, írásbeli figyelmeztetést vagy a jutalmazásból való féléves kizárt kaphatnak a csatlakozók, de Palkovics László oktatási államtitkár az ATV-ben azt mondta, egyetlen tanárnak sem kell félnie, legfeljebb be kell pótolniuk az elmaradt tanítási órát.

Szolidaritási akciók is lesznek

A tanáraik megmozdulásával egyetértő diákok is csatlakozni akarnak a holnap reggeli akcióhoz, és ők is a közösségi oldalon szervezik a tiltakozásokat. Azt írják figyelemfelhívó levelükben, hogy közösen akarják megmutatni, az ő véleményük is számít, hiszen az ő jövőjüket próbálják elvenni szakmailag megalapozatlan és elhamarkodott kormányzati döntésekkel. A felsőoktatásban tanítók Oktatói Hálózata (OHA) felhívásához, hogy tartsanak szolidaritási flashmobokat és fórumokat, a legnagyobb hazai egyetem biztosan csatlakozik.

Előbb az ELTE Lágymányosi campusán az Északi (Kémia) tömb bejáratánál szerveznek támogató villámcsődületet a közoktatásban dolgozó pedagógusok akciójával egy időben, majd fórumot tartanak a polgári engedetlenségről szerdán 10 órától az ELTE Gólyavárában is. Ott Ludassy Mária Széchenyi-díjas filozófus professzor, Misetics Bálint szociálpolitikus és Sík Domonkos szociológus, filozófus előadásai után az érdeklődők beszélgethetnek a kérdés elvi és gyakorlati oldaláról is.

Forrás: Népszava