Sorra alakulnak a sztrájkbizottságok az autóiparban és a kiskereskedelemben. A munkavállalók erőteljesebb fellépését tüzeli az egyre súlyosabb munkaerőhiány is – írja a Világgazdaság.

Egymás után rekednek meg a bértárgyalások az autóiparban: előbb az Audinál alakult sztrájkbizottság a múlt hét elején, majd pénteken a több autógyártónak is beszállító sopronkövesdi Autolivnél döntöttek a munkabeszüntetés előkészítéséről. A Vasas Szakszervezeti Szövetség szerint általános az elégedetlenség a nem megfelelő bérszínvonal miatt az iparágon belül, és további három, egyelőre meg nem nevezett vállalatnál alakult ki sztrájkközeli helyzet. A szakszervezet úgy látja, az elégedetlenséget mindenhol az idei gyengének tartott – összeg nélküli – országos bérajánlás, illetve az egyre általánosabb szakemberhiány következményei váltották ki. A követeléseket fűti az is, hogy a szlovákiai autóipari cégek magasabb béreket és jobb feltételeket kínálnak.

Az AUDI HUNGARIA MOTOR Kft.vezetése és a szakszervezet között a héten folytatódnak a tárgyalások az idei béremelésről, miután a szakszervezet a múlt héten több tárgyalási körben sem fogadta el a cég ajánlatát – értesült a Világgazdaság. Úgy tudjuk, a cégvezetés két ajánlatot tett: az egyik szerint sávosan emelnének: a dolgozók bére havonta legkevesebb 15 ezer, legfeljebb 20 ezer forinttal emelkedne. Ez esetben az alacsonyobb jövedelműek bérét emelnék jobban. Ha ez valósulna meg, akkor a győri cég 11 500 munkavállalója közül több mint háromezer dolgozó bére 10 százaléknál nagyobb mértékben emelkedne. A vállalatvezetés másik ajánlata szerint minden dolgozó egységesen havi 15 ezer forintos béremelésben részesülne, és mindkét változatnál évi 570 ezer forintos cafeteriajuttatás egészítené ki a megemelt bért. Az Audin belülről származó információink szerint valószínűleg nem fajul munkabeszüntetésig a helyzet, mivel a vállalat vezetése a megállapodásban érdekelt, és azt tárgyalásos úton szeretné elérni. Ha nem sikerülne megegyezni a szakszervezetekkel, akkor a jogszabályok szerint a cégvezetés egyoldalúan is dönthet a béremelésről.

A Magyar Suzuki Zrt.-nél is zajlanak még a bértárgyalások az üzemi tanács és a cégvezetés között, ezért eredményekről még nem tudott beszámolni lapunknak Ruska Viktória kommunikációs vezető, aki annyit mondott el, hogy minden évben körülbelül április–májusig szokott megszületni a megállapodás az éves bérszintről. Az Opel szentgotthárdi gyárában nem fenyeget sztrájk, de a bértárgyalásokról egyelőre semmit nem tudni.
Sztrájkbizottságot alakítottak a TESCO dolgozói is a múlt héten. Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke (KDFSZ) azt nyilatkozta a Magyar Időknek, hogy azért terveznek munkabeszüntetést, mert az éppen zajló bértárgyalásokon nem sikerült megállapodni a céggel. A KDFSZ április 1-jétől 20 százalékos, szeptember 1-jétől további 15 százalékos emelést szeretne kiharcolni. A Tescónál jelen lévő másik, reprezentatív szakszervezet, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszevezete (KASZ) viszont a bértárgyalások alakulásától független akciónak tartja a sztrájkbizottság megalakítását, mivel a cégvezetés még nem számszerűsítette saját bérajánlatát – mondta lapunknak Sáling József, a szervezet elnöke, aki szerint valóban nagy a bérfeszültség a cégnél, ahol a 16 ezer hálózati, vagyis konkrétan az eladásban tevékenykedő dolgozó mintegy fele minimálbért kap. Egyre nagyobb probléma a szakképzett eladók hiánya, ami miatt a dolgozók leterheltek. A KASZ hároméves bérfejlesztési programot szeretne, amelynek során átlag 30 ezerrel forinttal emelnék a munkavállalók bérét. A Tesco nem kívánta kommentálni a folyamatban lévő bértárgyalásokat, amelyek csütörtökön folytatódnak.

Forrás: Világgazdaság