Nem csak támogatói, de heves ellenzői is vannak a pedagógusok immár több hónapja tartó tiltakozássorozatának. Az ugyan biztos nem lep meg senkit, hogy a kormány a maga részéről nem támogatja ezeket a törekvéseket. De az már annál inkább meglepő volt, hogy a napokban kilenc zalaegerszegi iskola igazgatója adott ki közleményt, amelyben viszonylag hevesen támadják a tanárok mozgalmát, és a köznevelési kerekasztal tárgyalásait tekintik mérvadónak – írja a kettosmerce.blog.hu.

Úgy fogalmaznak: „Sajnos a várt szakmai alapon történő megbeszéléseket politikai indíttatású megnyilvánulások zavarták meg. Egyrészt a hozzá nem értő és félrevezető elemzések, másrészt egyesek felhatalmazás nélküli, gyakran szakmai alapokat nélkülöző vagy pártpolitikai indíttatású megszólalásai.” A folytatásban pedig kifejtik: „Adjunk időt a hivatalos tárgyalások lefolytatására (köznevelési kerekasztal, kormány és sztrájkbizottság), bizalmat az új oktatási államtitkárnak, aki "elődeivel ellentétben partnernek tekinti a pedagógusokat.”

A közleményt a Béke Ligeti Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, a Petőfi Sándor és Dózsa György Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, az Eötvös József és Liszt Ferenc Általános Iskola, az Izsák Imre Általános Iskola, az Öveges József Általános Iskola, a Nyitott Ház Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, a Zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium, a Zalaegerszegi Városi Középiskolai Kollégium, valamint a Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium intézményvezetője írta alá.

Gondolhatnánk, hogy akkor tehát van kilenc olyan iskola (véletlenül mind Zalaegerszegen), ahol a tantestületek nem támogatják a tiltakozásokat. Hiszen egy igazgató „csak úgy” mégsem tenne közzé ilyen közleményt anélkül, hogy tantestületével egyeztetne – ugye?

A Kettős Mérce azonban úgy tudja, hogy a kilencből több iskola tanárait is hideg zuhanyként érte a hír: intézményvezetőik ilyen tiltakozó levelet küldtek szét. Velük ugyanis senki sem egyeztetett erről. Az sem egészen tiszta, hogy ez a közlemény pontosan hol és hogyan lelhető fel eredeti formájában. Ugyan kilenc iskola igazgatója jegyzi, de ezen iskolák honlapjainak egyikén sem látható a friss közlemények között ilyen tartalmú írás. Maga a közlemény először a zaol.hu oldalán jelent meg, de ott is csak idéznek belőle. Később a Magyar Idők és Magyar Hírlap már az MTI-re hivatkozva vette át a hírt. A Zalai Hírlap még az igazgatók nevét tüntette fel (iskoláik csak zárójelben, helyesírási hibákkal tűzdelve jelentek meg), a többi oldalon viszont a nevek már eltűntek, mintha inkább az intézmények váltak volna hangsúlyossá. További felhívás a közleményben (mondjuk arról, hogy várják a csatlakozókat) nincs, mintha csak lőttek volna egyet a légüres térbe, hátha tömegeket sikerül megmozgatniuk vele. Úgy tűnik, nem sikerült, az igazgatók 4 napja hírt sem adnak magukról...

A dolog már csak azért is különös, mert ezen intézmények több mint fele a kezdetekkor lelkesen csatlakozott a miskolci Herman Ottó Gimnázium nyílt leveléhez. Sőt. Információink szerint azért is megdöbbentő az eset, mert több iskolában, ahonnan az információink származnak, kifejezetten „tökös”, a tiltakozásokat lelkesen támogató pedagógusok is akadnak, akik a március 30-i polgári engedetlenségi akcióban is részt akartak venni.

Így már azért igazán különösnek hangzik, hogy épp ez a kilenc zalaegerszegi iskolaigazgató döntött úgy, hogy harcba kezd az országos mozgalommal. Hogy miért pont ők? Erre egyértelmű válasz természetesen nincs.

Azt a tényt viszont talán ezekben a mostani, vészterhes időkben érdemes figyelembe venni, hogy Palkovics László, a frissen kinevezett oktatási államtitkár erősen kötődik Zalaegerszeghez. Olyannyira, hogy itt született, gimnáziumba is ide járt… Bár lehet, hogy ez csupán annyit jelent: a kilenc igazgatónak Palkovics kinevezésének hírére véletlenül eszébe jutott, hogy van egy köznevelési államtitkárság, amelynek minden szavát szentírásnak kell venni. Azoknak az igazgatóknak, akik közt akad olyan, aki eddig maga is a tiltakozások mellett állt…

De ha még azt is hozzávesszük, hogy hirtelen lett kilenc ilyen harcos, egymást szerencsére a közelből támogatni tudó iskolaigazgató épp akkor, amikor Balog Zoltán bejelentette: intézményvezetőknek tart közös ülést, ahová 300 igazgatót vár, akkor már tényleg ráncba szaladhat az ember szemöldöke a sok véletlen egybeeséstől. Balog mostani, országos igazgatói konferenciája egyébként kísértetiesen hasonlít ahhoz, amikor februárban épp aznapra rendelt el tankerületi fórumokat (ezeken mondták el a tankerületi vezetők, milyen jó dolguk is van mostanában az iskoláknak), amikor az iskolák szolidaritásukat akarták kifejezni a miskolci hermanosokkal. Csak most két nappal későbbre tette a nagy eseményt, ahol „a kulcsszereplőknek elmondják, hogy miket terveznek, amelyekről azután az intézményvezetők saját iskoláikban számolnak be.”

Kíváncsian várhatjuk tehát, mi történik majd ezen az újabb egyeztetésen, ahol Balog olyan emberekkel tárgyal majd, akik közül sokat már ez az oktatási rendszer (sokszor teljes tantestületek tiltakozása ellenére) rendelt ki intézményvezetőknek.

Kilenc olyan igazgató már biztosan lesz, akik egyet fognak ott érteni Balog szavaival, és megviszik a hírt iskoláiknak is. A többiek két nappal korábban, a Tanítanék mozgalom tiltakozásán megmutathatják: ők vajon mennyire elégedettek a jelenlegi rendszerrel.

Forrás: kettosmece.hu