Diákok, egyetemi oktatók, szakszervezetek és civilek is támogatják a jövő szerdán munkabeszüntetéssel tiltakozó tanárokat. Mindkét oldalon arról beszélnek, hogy tárgyalni szeretnének, csak abban nem tudnak megegyezni, hogy kik és milyen asztalhoz üljenek le írja a Népszabadság.

Széles körű tiltakozássá nőhet a Tanítanék Mozgalom által március ­30-ára hirdetett polgári engedetlenségi akció, miután egyre többen segítenék szolidaritási akciókkal a pedagógusokat. Az egyórás munkabeszüntetésre készülő tanárok mellé ­diákok, egyetemi oktatók, szakszervezetek és civilek is felsorakoztak, akik mind azon munkálkodnak, hogy február 19-e után „újra kockás ingbe borítsák az országot”.

„Ez olyan, mint egy lavina” – jellemezte a helyzetet Ercse Kriszta, a Civil Közoktatási Platform (CKP) koordinátora.

A Tanítanék három vezéralakja – Törley Katalin, Pilz Olivér és Pukli István – egy csütörtöki sajtótájékoztatón jelentette be, hogy egyórás munkabeszüntetéssel készülnek ­30-ra, miután nem érkezett érdemi válasz kormányoldalról a március 15-i tüntetésen megfogalmazott ultimátumra az általuk adott határidőig. Pukli ekkor szólította fel Orbán Viktort és Áder Jánost, hogy kérjen bocsánatot „az elmúlt hat évben megfélemlített emberektől”, valamint követelte, hogy kezdődjenek érdemi tárgyalások az oktatási rendszerről a CKP bevonásával.

A sajtótájékoztatón Törley  kérte a tanárokkal szimpatizálókat, hogy segítsék az akciót a tanárlázadás jelképeinek – kockás minta, esernyő – viselésével, ami azért volt ügyes húzás, mert megvolt az esélye annak, hogy a több tízezres tüntetések után önmagában észrevétlen marad a tanárok rövidke vadsztrájkja. Még úgy is, hogy időközben csatlakozott az akcióhoz az Oktatási Hálózat, valamint a Diáksztrájk a jövőnkért! felkiáltással a diákok is szerveződnek a Facebookon.

„A diákokat nem kell tologatni, hogy tiltakozzanak, nagyon radikális véleményük van maguktól is” – válaszolt kérdés nélkül is Ercse Kriszta a gyerekek felhasználásának gyakori vádjára. Ercse szerint ők érzik a legjobban a bőrükön, hogy „mennyire nyomorult a helyzet”, így nem csoda, ha tiltakoznak. Viszont a tanárok feladata, hogy felhívják a diákok figyelmét a felelősségteljes cselekvésre.

Péntek estig körülbelül száz iskolából jelezték a Tanítanéknak, hogy reggel 8-kor nem tartják meg az első órát, ezekben a főleg budapesti intézményekben biztosan nem kell igazolatlan hiányzással számolniuk a sztrájkoló diákoknak. Máshol viszont jó eséllyel ez lesz a következménye, ha hallgatnak a diáksztrájk szervezőire, és „suliba menet megállnak az iskola bejáratánál egy órára az épület előtt”, hogy beszéljenek a „fontosnak tartott problémákról”.

Most még nem lehet látni, hogy mekkorát fog szólni jövő szerdán a tervezett tiltakozássorozat első akciója, és célt érnek-e a lázadozó tanárok, azaz leülnek-e az általuk delegált szakértőkkel a kormányzati képviselők. Ellenkező esetben a következő alkalommal kétórás munkabeszüntetést tarthatnak.

Kormányoldalról egyelőre újra és újra elmondják: a Köznevelési Kerek­asztalhoz várják a CKP-tagokat is. Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter pedig bejelentette, a jövő péntekre – két nappal a tanárok polgári engedetlensége után – fórumra hívott háromszáz intézményvezetőt, hogy elmondja, milyen változtatásokat terveznek az oktatásban.

Nemzetközi támogatás a tanároknak

A pedagógusok szakszervezeteivel való párbeszédre kérte fel Orbán Viktort a világszerte 180 millió munkavállalót tömörítő Nemzetközi Szakszervezeti Konföderáció (ITUC) főtitkára. Az ITUC-ban aggodalmat keltett, hogy a magyar oktatási reformok túlközpontosításhoz, rendszerhibákhoz, a tanárok és a diákok túlterheléséhez vezettek Az ausztrál Sharan Burrow lapunkhoz is eljutott levele emlékezteti a kormányfőt, hogy az intézményesített társadalmi párbeszéd hiánya óhatatlanul spontán akaratnyilvánításhoz vezet az oktatási rendszer által érintett csoportok részéről.

Pölöskeiné vezetheti a Klik utódját is

Kormányzati forrásból úgy értesültünk, hogy a Pölöskei Gábornét (képünkön) – Áder János köztársasági elnök testvérét – nem csak egy rövid átmeneti időre bízták meg az állami iskolafenntartó vezetésével, a július elsején megszűnő Klik utódjánál is vezető szerepe lesz.

Pölöskei Gáborné március­ 1-jétől vezeti a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot, azt pedig március 22-én jelentette be Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, hogy a nyáron megszűnik a Klik. (Cs. I.)

Forrás: Népszabadság