„A sztrájk ideje akkor jön el esetünkben, ha nem tudunk megállapodni a 25 pontról a kormánnyal” – mondta a Mediaworks regionális napilapok központi szerkesztőségének adott interjújában Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

– Mit gondol a sztrájkbizottság a Klik megszüntetéséről?

– A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ testesíti meg ma a köznevelési rendszer majdnem minden problémáját, megérett az átalakításra. A kormánnyal való tárgyalás során arról kaptunk tájékoztatást, hogy sok apró intézményfenntartót fognak létrehozni az egy nagy helyett, de persze ennek is lesz egy nagyobb központja. Többet nem nagyon lehet tudni.

– Az önkormányzatok kapják vissza az oktatási intézmények fenntartói jogait?

– Ez is egy megoldás. Mi azt képviseljük, hogy az állami fenntartónak, bárminek is hívják a jövőben, ne legyen több jogosítványa, mint az önkormányzatoknak az óvodák esetében, ugyanis az óvodákat az önkormányzatok tartják fenn, de a munkáltatói és a gazdálkodói jogkör az óvodáké. Az iskolák esetében ezt nem akarja a kormány. A régi, önkormányzati fenntartású oktatási rendszerben a gazdagabb önkormányzatok a saját bevételeikkel egészítették ki az iskolák állami normatíváját. A szegényebb, főleg vidéki iskolák esetében erre nem volt pénz, az állami normatíva pedig általában kevésnek bizonyult.

– A Kliknek kellett volna kezelnie ezt a problémát?

– Nagyon sok pedagógus kolléga örült a Klik megalakulásának, mert reménykedett, hogy 3-án pontosan fog megérkezni a fizetése, és egyre inkább elszegényedő iskolája pluszforrásokhoz fog jutni. A gyakorlatban viszont éppen fordítva történt. A jól felszerelt és az önkormányzatok által jól működtetett iskolák is elszegényedtek a Klik regnálása alatt, a szegények pedig nem kaptak pluszpénzt.

– Azt képviseli a sztrájkbizottság a kormánnyal való tárgyalásokon, hogy a teljes munkáltatói jogkört adják oda az intézményvezetőknek. Van közeledés?

– Ebben a kérdésben nincsen közeledés, a kormány nem akar engedni.

– Ez miért olyan fontos kérdés?

– A dolgozók kinevezése és munkaviszonyának megszüntetése az egyik fő ok. Persze a kormány azt mondja, hogy az intézményvezető javaslatát, véleményét most is figyelembe veszik.

– Az iskolaigazgatókat ki nevezi most ki?

– A miniszter, persze leosztja a feladatot az államtitkárának. A Klik előtti időkben az önkormányzati testület nevezte ki az iskolák igazgatóit. Ez is a tárgyalás egyik fontos kérdése: ki fogja kinevezni az iskolák vezetőit.

– A szerdai sajtótájékoztatón elmondta, hogy jelenleg a kormánnyal csak a Pedagógusok Szakszervezete van tárgyalási pozícióban. A 25 pontból hány pontban sikerült megállapodni?

– A 25-ből 18 pontról mondhatjuk el, hogy megállapodás közeli állapotban vannak.

– A kormánnyal való tárgyalásokon van szó a finanszírozásról? Mennyi pénz hiányzik az oktatásból?

– A 25 pontban szerepel a köznevelés biztonságos finanszírozása. Nézetünk szerint az oktatás szinten tartására, tehát ebben a fejlesztés nincsen benne, még legalább plusz 100 milliárd forintra lenne szükség, tehát összesen 600 milliárdra.

– Gimnázium vagy szakképzés a jövő az Európai Unióban?

Orbán Viktor azt mondja, hogy kevés haszna van a négyéves gimnáziumi képzésnek, mert nem ad szakmát, ezért a szülőket arra kell motiválni, hogy a gyerekeiket szakképző intézményekbe küldjék, ahol szakmát tudnak tanulni. A Pedagógusok Sztrájkbizottsága szerint viszont szükség van arra, hogy minél többen érettségizzenek. Egyébként Európai Uniós vállalásunk, hogy 75 százaléka a gyerekeknek érettségizni fog. A szakmát az érettségi után kellene megszerezni.

– Az oktató-nevelő munkát segítő közalkalmazottak kapnak béremelést?

– Az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanácsban nagyon kategorikus az elutasítás a bértábla rendbe tételére, 2017-nél hamarabb ezzel nem akarnak foglalkozni.

– Mit kell tudni a sztrájktörvényről? Mikor jön el a sztrájk ideje önök szerint?

– A sztrájktörvény előírásai szerint a sztrájk igényének bejelentés után hét nap áll rendelkezésre, hogy a tárgyaló felek a vitatott kérdésekben megállapodjanak. Ez alatt a hét nap alatt az elégséges szolgáltatásról is meg kell állapodni. Ez 2013-ban azt jelentette, hogy tankerületenként egy intézményt jelöltek volna ki a gyerekek megőrzésére. Ha nem sikerül megállapodni, akkor a bíróság három nap alatt eldönti a vitát. A hét nap alatt egy alkalommal úgynevezett figyelmeztető sztrájk is engedélyezett. Sztrájkot szakszervezet szervezhet csak. A sztrájk ideje akkor jön el esetünkben, ha nem tudunk megállapodni a 25 pontról a kormánnyal.

Forrás: Világgazdaság