Ahogy az várható volt, sem Orbán Viktor, sem Áder János nem kért bocsánatot „az elmúlt hat évben megalázott emberektől”, így ma délben a Tanítanék mozgalom meghirdette figyelmeztető akcióját. Egyelőre azonban csak 80 iskola jelezte, hogy március 30-án egy órára felfüggeszti a tanítást. A helyzet nem egyszerű: a szakszervezetek szerint, aki kiáll az iskola elé, törvényt szeg, és retorzióra számíthat. A szakszervezetek óvatosságra intenek, a mozgalom viszont azzal bátorít mindenkit, hogy ennyi tanárt úgysem lehet kirúgni. Az oktatási államtitkár szerint a tanároknak nem kell félniük.

A bocsánatkérési határidő lejárta előtt – vagyis kedd estig – 80 iskola jelezte, hogy a tantestület többségének döntése alapján részt vesznek a március 30-i akcióban – mondta a VS.hu-nak Pilz Olivér, a tiltakozást meghirdető Tanítanék mozgalom egyik tagja.

Ez a miskolciak tiltakozó levelét aláíró több mint 800 iskolához képest egyelőre nem nagy szám, de egyrészt még egy hét van az akcióig, másrészt a tanárok egyénileg is csatlakozhatnak. Sztrájkolni a törvények miatt nem tudnak, ezért választották a polgári engedetlenséget. A Facebookon arra kérik a tanárokat, hogy március 30-án reggel 8 és 9 óra között ne tanítsanak. Ezzel azonban törvénysértést követnek el.

Zavar az erőben

A civil tanármozgalom a szakszervezetektől várt támogatást, de a hivatalos érdekképviseletek reakciói vegyesek, így csak fokozzák a zavart. Bár az akciót szinte mindannyian szükségesnek és indokoltnak tartják, egyik szakszervezeti konföderáció sem bátorítja tagjait a részvételre.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség segítséget ajánlott annak a tagjának, akit hátrány ér az akcióban való részvétel miatt. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete állítólag talált egy jogszerű megoldást, de még nem árulta el, mi az. Mendrey László elnök a VS.hu-nak azt mondta, még egy választ várnak, utána mondják meg, mit találtak ki.

A legnagyobb szakmai érdekképviselet, a Pedagógusok Szakszervezete először azt javasolta, hogy délután 4-kor tartsák az akciót, hiszen így az elégedetlenséget jogszerűen tudják kifejezni, a gyerekfelügyelet nem sérül. Mivel ez a Tanítanék mozgalomnak nem tetszett, Galló Istvánné, a PSZ vezetője szerdán bejelentette: visszavonják ezt a javaslatot. Gallóné külön hangsúlyozta, hogy eredeti javaslatukkal nem sztrájkot hirdettek délutánra:

 „Ennyire nem vagyunk dilettánsak, hogy munkaidő utánra szervezzünk sztrájkot.”

Nem sztrájk, munkamegtagadás

Galló Istvánné szerint az biztos, hogy a a tanítási időben tervezett egyórás akció munkamegtagadásnak minősül, amiért szélsőséges esetben ki is rúghatják a tanárt. Mendrey László, a másik pedagógus-szakszervezet vezetője szerint viszont legfeljebb írásbeli figyelmeztetést kaphatnak az akciózó tanárok, ahogy erről korábban egy munkajogásszal konzultáltak.

A Tanítanék mozgalom tagja, Pilz Olivér is az utóbbi álláspontot osztja: szélsőséges esetben valóban ki lehet rúgni egy tanárt, azonban a szankciónak a tettel arányosnak kell lennie.

 „Egy egyórás munkabeszüntetés miatt nem gondolom, hogy kirúgnának bárkit.”

A büntetési paletta egyébként széles, a szóbeli figyelmeztetéstől a kirúgásig terjed. Pilz szerint minél többen lesznek, annál kevésbé valószínű a legdurvább retorzió. Az iskola igazgatója nem agitálhat a részvétel ellen vagy mellett, de trükköket be lehet vetni, például egy kifejezetten aznapra kialakított tanítási renddel.

Ha kevesen lesznek, mással próbálkoznak

A várható következményekről próbáltuk megtudni az oktatásért felelős államtitkárság álláspontját is, de többszöri kérdésünkre is kitértek a válasz elől, csütörtök reggel viszont Palkovics László államtitkár az ATV-ben azt mondta, még nem lehet megmondani, hogy milyen következményei lesznek annak, ha valaki részt vesz a március 30-ai polgári engedetlenségen, de az biztos, hogy Magyarországon ma egy tanárnak sem kell félni, különösen a kormányzattól nem, hiszen minden problémás kérdéssel foglalkoznak.

Palkovics szerint a tanároknak legfeljebb annyi bántódásuk eshet, hogy az adott órát pótolni kell. Az államtitkár korábban arról beszélt, hogy a Tanítanék mozgalom március 15-én bejelentett akciója esetén „a jogszerű sztrájk törvényi feltételei nem állnak fenn”, csakhogy a tiltakozó tanárok eleve nem sztrájkot hirdettek.

Kérdésünkre, hogy a Tanítanék mozgalom támogatására ugyanarra az időpontra a Pedagógusok Szakszervezete nem akar-e sztrájkot szervezni, Galló Istvánné elnök azt mondta: jogszerűen ezt ilyen rövid idő alatt nem lehet végigvinni.

A tiltakozás erejét az is gyengítheti, hogy több iskolában március 30-án még tavaszi szünet lesz. Pilz Olivér erről azt mondta: ettől függetlenül az ott dolgozók is kifejezhetik szolidaritásukat. Mint korábban kiderült, az egyórás munkamegtagadásról a Tanítanék mozgalom nagyon szűk körben döntött, előtte nem egyeztettek iskolákkal, de Pilz elmondása szerint emiatt elenyésző számú kritikát kaptak csak.

A VS.hu által korábban megkérdezett iskolák véleménye az akcióról felemás. Volt, aki csalódott, mert valami erősebbet várt. Beszéltünk olyan iskolával is, amely ugyan csatlakozott a miskolciak tiltakozó leveléhez, de a most meghirdetett polgári engedetlenségi mozgalomban nem akar részt venni.

Kérdésünkre Pilz Olivér egyelőre nem tudta megbecsülni, hogy az akcióhoz végül mennyien csatlakoznak majd, hiszen ez egyéni döntéseken is múlik. Pilz azt ígérte:

 „ Ha kevés lesz a résztvevő, másféle akcióval próbálkozunk.”

Felvetésünkre, hogy ha kevesen lesznek, lehet-e következő lépés, nem válik-e hiteltelenné az egész mozgalom, Pilz Olivér azt kérte, erre a kérdésre térjünk vissza az akció után. Szerinte az egyórás akció meghirdetésével nem lőttek túl magasra, „nem olyan nagy kérés beszüntetni a munkát”. Ők egyébként nem sztrájkolni, hanem tárgyalni akarnak, kormányzati oldalról – az ő feltételeiknek megfelelően – azonban ennek semmi jele.

Kedveskednek

A március 15-i tüntetés és a polgári engedetlenség között Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára bedobta: nyáron megszűnik a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ.

Ez azonban csak elsőre tűnik szépnek: az állami intézményfenntartás megmarad, csak nem egyetlen központ irányít. Palkovics László államtitkár kedden a VS.hu-nak azt mondta, túlcentralizált a Klik, szeptembertől átalakul, ám a részletek még formálódnak. A Pedagógusok Szakszervezete, Galló Istvánné szerint semmi sem fog változni, hiszen  “ nem egy Klik lesz, hanem valamennyi Klak, az állami fenntartás nem szűnik meg, az intézmények szervezeti és szakmai önállóságát továbbra sem látjuk biztosítottnak”.

Forrás: vs.hu