Sem a pedagógus szakszervezetek, sem a Tanítanék Mozgalom szerint nem jelent megoldást a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megszüntetése. A Tanítanék Mozgalom a tervek szerint az érdekképviseletek csatlakozása nélkül is megtartja a március 30-án az egyórás sztrájkot.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint a Klik megszűnéséről szóló bejelentés azt jelzi, hogy nagy a baj, a kormány célja pedig az, hogy megossza a tanárokat. Mendrey László PDSZ elnök szerint semmi nem fog változni, ha az állam marad az iskolák fenntartója.

„A rendkívül erőteljes centralizálás axiómáján nem kíván túllépni a kormányzat, amely a közoktatás szakmai és gazdasági irányításában jelen van. Ennek a bejelentésnek hátterében az lehet, hogy meg kell osztani a demonstrálókat, ez egy kétségbeesett cselekvés.”

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke úgy fogalmazott, több kicsi Klik létrehozásával nem oldják meg a közoktatás gondjait.

„Egyelőre nem ismert számú intézményfenntartó központok jönnének létre, ezek munkáját egyelőre szintén ismeretlen jogosítványokkal koordinálja egy központi hivatal. A leglényegesebb, hogy a fenntartó és az intézmény nem válik szét.”

Pilz Olivér, a Tanítanék Mozgalom képviselője azt kifogásolta, eddig semmilyen konkrétum nem hangzott arról, hogyan működik majd az új állami iskolafenntartó.

„Az oktatás egyik legnagyobb problémája a centralizáció. Kérdés, hogy centralizált lesz-e a rendszer vagy nem, és ezen belül az, hogy megfelelően lesz-e finanszírozva az iskolák fenntartója.”

Pilz Olivér közölte, megtartják a március 30-i demonstrációt, reggel 8 és 9 óra között. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete nem csatlakozik a polgári engedetlenséghez. A Pedagógusok Szakszervezete korábban jelezte, munkaidőn kívül, 16 óra után tiltakoznának, hogy ne legyenek az akciónak munkajogi következményei. Galló Istvánné PSZ elnök szerdán az InfoRádiónak azt mondta, elvetették ezt a tervet, mert nem akarják megosztani a tanárokat.

Forrás: Inforádió