Március 30-án reggel egyórás alternatív sztrájkba hívják a tanárokat a tiltakozó pedagógusok, ennek részeként egyes tanárok az utcán fejezhetik ki, hogy szolidárisak az oktatás helyzete ellen tiltakozó mozgalommal – olvasható a HVG cikkében.

Rétvári Bence mindent megpróbált, hogy kifogja a szelet a tiltakozó tanárok vitorlájából, az Emmi parlamenti államtitkára előbb azt jelentette be hétvégén, hogy 2017-től tananyagcsökkentést hajtanak végre a közoktatásban, kedden pedig az jelent meg tőle, hogy a kormány teljesen megszüntetné a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot, a sokat szidott Kliket.

A bejelentést bizonyára azért időzítették keddre, mert szerdán lejár az a határidő, amelyet a tanártüntetések vezetői március 15-én szabtak a kormánynak arra, hogy bocsánatot kérjenek a megfélemlített és megalázott emberektől, valamint Palkovics László köznevelési államtitkár és Balog Zoltán miniszter helyett más tárgyalópartnereket jelöljenek ki, és valódi szakmai kerekasztalt indítsanak az egyeztetésekre.

Arra számítani lehetett, hogy Orbán Viktor nem fog bocsánatot kérni, ezt ő maga is megmondta, és a többi ultimátumszerű kérésben sem sikerült előbbre lépni. Rétvári nyilatkozatai azonban azt jelzik, hogy bizonyos egyéb követelésekben megpróbálna változtatni a kormány, kérdés, hogy mennyire mélyreható változások ezek. Az államtitkár szerint az állami iskolafenntartó szerep megmaradna, ám kevésbé központosítottá válna.

A hvg.hu úgy tudja, hogy a tiltakozó pedagógusokat összefogó Tanítanék mozgalom kedden délben nem fogja lefújni sztrájkfelhívását, és nem is hajlik, arra a Pedagógusok Szakszervezete által hétfőn bedobott ötletre, amely megszelidítette volna a tiltakozást azzal, hogy 16 órára, vagyis az iskolaidő végére tűzte volna ki azt. (A PSZ ötlete szelid javaslata annyiban érthető, hogy ők már hetek óta, a sztrájktörvény előírásainak megfelelően egyeztetnek az Emmivel a saját sztrájkjukról, így a jogszerűségében nem teljesen tisztázott napközbeni egyórás figyelemfelhívás támogatásával ezt a folyamatos nem akarják megzavarni.)

Úgy értesültünk, hogy a Tanítanék mozgalom arra kéri az iskolákat, hogy március 30-án reggel 8 és 9 óra között tartsanak egy figyelemfelhívó demonstrációt. (Időközben már az erről szóló felhívás is megjelent a Facebookon.) Ennek keretében, ha vannak olyan pedagógusok, akik megtehetik, azok vonuljanak az intézmény elé az utcára, hogy találkozhassanak azokkal a szülőkkel és polgárokkal, aki szolidárisak a pedagógusok tiltakozásával. Arra is mód nyílna így, hogy aláírassák a támogatókkal a 12 pontos követeléslistát.

Azt a kérdést vélhetően nyitva hagyják, hogy pontosan hogyan osztják fel a feladatokat egymás közt a tanárok, így azok, akik tartanak a jogi retorzióktól, eközben rendhagyó foglalkozást tarthatnak a diákoknak. Ezt vélhetően a pedagógusközösségek beszélik majd meg egymás közt.

A március 30-ra tervezett sztrájk terveit (ami hivatalosan nem sztrájk, hanem valamiféle figyelemfelhívó demonstráció, de hát mégiscsak sztrájk) nem mindenki tartotta jó ötletnek a hvg.hu által megkérdezett pedagógusok közül, hiszen március 24-én egyhetes tavaszi szünet kezdődik, innen visszatérve kellene a tanároknak sebtiben lebonyolítaniuk egy szervezett tiltakozást. Van olyan iskola, amely például meghosszabbítja a tavaszi szünetet, így nem is lesz bent senki 30-án. Az viszont, hogy a szerdán lejáró ultimátum következményeiről már kedden beszámolnak a Tanítanék mozgalom tagjai, vélhetően ad elég időt a szervezésre a tanári közösségeknek.

A Rétvári Bence által bejelentett változásokról megkérdeztük a mozgalom szóvivőjét, Puskás Aurélt, aki lapunknak arról beszélt, hogy ha a Klik megszüntetése nyomán enyhítik az intézményirányítás központosítottságát, az rövid távon hasznos dolog lehet, de hosszabb távon ennél is tovább kell menni, a vegyes fenntartási modellt tartják megfelelőnek. Azt mondja, elképzelhetőnek tartják, hogy a közel kétszáz tankerületet külön jogi személyiségként igazgatja majd az új modell, és remélik, a decentralizált oktatás legalsóbb szintje nem a megyéket jelenti majd, az ugyanis túl nagy egység. 

Forrás: HVG