Szrájkbizottságot alakított az Audi Hungaria Független Szakszervezet, mert nem sikerült mostanáig bérmegállapodást kötni a munkaadóval – írja a kisalfold.hu.

A Kisalföld információi szerint hétfőn délután sztrájkbizottságot alakított az Audi Hungaria Független Szakszervezet, mert nem sikerült mostanáig bérmegállapodást kötni a munkaadóval. A győri Audiban minden évben heteken át tárgyalnak a béremelés mértékéről, s általában március végéig egyezségre jutnak a felek. Idén speciális helyzet van, hiszen rekordév után van a vállalat, de az első félév nem indult könnyen.

Az Audi Hungaria Független Szakszervezet (AHFSZ) honlapján hétfőn este  „rendkívüli hírként" már elérhető volt a sztrájkbizottság létrehozásáról szóló tájékoztatás. Ebben az szerepel, hogy az AHFSZ hétfői, bizalmi értekezletén tárgyalta meg a legutolsó követeléseikre adott vállalati válaszokat. A szakszervezet legfontosabb követelései között szerepel a 2016 januárjától visszamenőlegesen biztosított, legalább 15 ezer forintos alapbéremelés; a BFK (béren kívüli juttatások) keretösszegének legalább 570 ezer forintos szintje, illetve az, hogy egységes s nem differenciált béremelésben állapodjanak meg a munkaadóval. A végső követelés tartalmazza azt is, hogy „a szakszervezet és a munkáltató a megállapodásban rögzítse, hogy  közös munkacsoportot alakítanak ki, amely felülvizsgálja a jelenlegi fizetési rendszert, a hozzá tartozó HAY- (munkakörhöz kapcsolódó sávos) rendszert, és bérstratégiát alkotnak".

Az AHFSZ tudatja tagjaival, hogy „a munkáltatói válaszban a szakszervezet két legfontosabb követelését is elutasították: a béremelés januárig való visszamenőleges bevezetését, valamint az egységes, nem differenciált béremelés megkötését. Ez alapján a bizalmi értekezlet többségi döntéssel a január óta tartó bértárgyalásokat – amely eddig a két fél közt kollektív munkaügyi vitaként folyt – eredménytelennek nyilvánította."

Az AHFSZ bizalmi értekezlete létrehozta a szakszervezet sztrájkbizottságát. Ennek létrejöttéről tájékoztatták a személyügyekért felelős ügyvezető igazgatót is.

A Kisalföld megkeresett minden érintettet (a szakszervezettől, illetve a vállalatvezetéstől is), nyilatkozni nem kívántak a témában.

Forrás: kisalfold.hu