Ötnapos sztrájkot tartanak március 28-tól a volt Volán-társaságok dolgozói. A Közúti Közlekedési Szakszervezet elnöke elmondta: a béremelés elmaradása miatt nyúlnak ehhez az eszközhöz. Az érdekképviselet az összes munkavállaló fizetésének 3 százalékos és béren kívüli juttatásának fejenkénti, havi 5 ezer forintos növelését szeretné elérni – írja a haon.hu.

A Közúti Közlekedési Szakszervezet elnöke szerint azért lenne szükség a hét tagvállalatba szervezett egykori volántársaságoknál 3 százalékos béremelésre és a cafeteria havi személyenkénti 5 ezer forintos növelésére, mert nagyon keveset keresnek a dolgozók. A cégeknél a bruttó átlagbér országos átlagban jelenleg mindössze 240 ezer forint. A buszvezetők keresete adózás előtt átlagosan 230 ezer forint.

Baranyai Zoltán hozzátette: a tagvállalatok közül az egykori Hajdú Volánt is magába olvasztó miskolci székhelyű Észak-magyarországi Közlekedési Központnál a legrosszabb a bérhelyzet. Itt bruttó 220 ezer forint az átlagfizetés. Olyan munkavállalók is akadnak, akik alig több mint 100 ezer forintot visznek haza. Ezért a szakszervezet az ő fizetésüket még nagyobb mértékben növelné, mint a többi dolgozóét. Azért kezdenek sztrájkba, mert a tulajdonos magyar államot képviselő Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel megszakadtak a bértárgyalások.

Jövő keddtől „élesedik”

Baranyai Zoltán elmondta: a sztrájk első napján, húsvét­hétfőn a buszra szállók semmit nem fognak észrevenni abból, hogy megkezdődött a demonstráció, valamennyi, a menetrendben szereplő autóbusz elindul. Másnap, 29-étől 4 napig viszont csak a buszok 75-80 százaléka szállítja majd az utasokat. Arról, hogy melyik megy és melyik nem, a jövő hét közepétől adnak tájékoztatást az illetékesek.

A sztrájkkal kapcsolatban megkerestük a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőt is, de ők egyelőre nem válaszoltak.

Forrás: haon.hu