A kormánynak el kellett volna gondolkoznia azon, hogy megengedhet-e magának megalázó, cinikus magatartást, mert ezzel végleg ellehetetlenítette az érdemi egyeztetést - közölte a Pedagógusok Szakszervezet keményhangú közleményében pénteken – írja a HVG.

A Pedagógusok Szakszervezete közleményt adott ki pénteken, amelyben azt írták, szerintük a közoktatásban kialakult helyzet feltárásához minél több észrevételre van szükség, de a jelen kormányzati magatartás „belügyekbe történő beavatkozásként” értékeli a köznevelés szereplői részéről érkező észrevételeket, javaslatokat.

„Egyes kormánytisztviselők nyilatkozataikban folyamatosan megalázzák az egész pedagógus társadalmat” - írta a PSZ, amely szerint ugyanez történt a március 15-ei demonstráción megfogalmazottak esetében is. „Jószándékú hozzáállás esetén – még akkor is, ha az elhangzottakkal a Kormány nem ért egyet – köszönetet illett volna nyilvánítani” - írták.

A PSZ kiemelte, hogy a Kossuth téri tüntetésen megfogalmazott észrevételeiket, javaslataikat korábban írásban is megküldték az illetékeseknek, de erre semmilyen választ nem kaptak, holott az érintett hivatalok megsértették a működésüket meghatározó jogszabályokat, a tízezres tüntetések pedig bizonyítják, hogy igen nagy bajok vannak a közoktatásban.

„A Kormánynak el kellett volna gondolkoznia azon, megengedhet-e magának ilyen megalázó, cinikus magatartást!” - írta a PSZ arra utalva, hogy Orbán Viktor a március 15-i tüntetésen megfogalmazott ultimátumot viccesnek nevezte, Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke „bolsevik diktátumnak” nevezte a történteket, legutóbb pedig a Földművelésügyi Minisztérium főtanácsosa nevezte varangynak a tanárokat.

„A Pedagógusok Szakszervezete úgy ítéli meg, a kialakult helyzet miatt lehetetlenné válhat az érdemi egyeztetés” - közölték, ez pedig azt jelentheti, hogy az érdemi tárgyalásokat továbbra is csak a sztrájkbizottságban hajlandóak a kormánnyal folytatni, ha pedig itt sem sikerülne megegyezni, akkor ők is hajlanának a sztrájkra.

Forrás: HVG