Türelemre int a Pedagógus Szakszervezet elnöke, aki szerint nagy a nyomás a szakszervezeten, hogy minél előbb végigverjék a kormányon a 25 pontos követeléscsomagot. Pukliék március 30-ra tervezett akcójáról a szakszervezetet vezető Gallóné azt mondta, mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy részt vesz-e az egy órás sztrájkban – írja a HVG.

Közel kilenc órán keresztül tárgyalt Palkovics László oktatásért felelős államtitkár és a Pedagógusok Sztrájkbizottság a szakszervezet 25 pontos követeléslistájáról szerdán. Galló Istvánné, a Pedagógus Szakszervezet (PSZ) elnöke a hvg.hu-nak elmondta, az egyeztetés során végigvették a 25 pontot, illetve a szakszervezet által kidolgozott megállapodástervezetet, de megállapodásra nem került sor, annak ellenére, hogy Gallóné elmondása szerint több kérdésben is közeledtek az álláspontok.

Azt viszont  nem árulta el a PSZ elnöke, hogy pontosan mely pontokban volt egyetértés a szaktárcával, mert az veszélyeztetné a tárgyalások sikerét.

Lázár János a szokásos csütörtöki kormányinfón azt mondta, hogy a sztrájkbizottság  25 pontos követeléslistájából nagyjából 20 esetben van egyetértés. „A PSZ bölcs volt, hogy leült tárgyalni a kormánnyal”, tette hozzá Lázár, aki korábban a PSZ által szervezett február 13-i demonstrációról azt mondta, hogy ne balhézzanak a tanárok.

Türelmesnek kell lenni

A mostani tárgyalás már a negyedik egyeztetési forduló volt a szakszervezet és az Emmi között, legutóbb januárban ültek össze a felek. Január végén még egy informális beszélgetésre is sor került Balog Zoltán Emmi-miniszterrel, ahol kiderült, hogy a kormány csak nagyon minimális mértékű változtatásokat fogadna el a PSZ követeléseihez képest.

A szakszervezetet nagy a nyomás, hogy minél hamarabb végigverje a kormányon a 25 pontos követeléscsomagot, de Gallóné szerint jelenlegi helyzetben türelmesnek kell lenniük, mert  a tárgyalások során „minden szóért, minden vesszőért meg kell küzdenünk.”

Kérdésünkre azt is elmondta, vannak olyan kardinális kérdések, amiből nem engednek és csak olyan kompromisszumot hajlandóak elfogadni, amiről tudják, hogy a pedagógus társadalom többsége is elfogadna.

A PSZ készen áll a sztrájkra

Ha elakadnának a tárgyalások, akkor jogszerűen hirdethetne sztrájkot a PSZ. Ezután hét napjuk van a feleknek, hogy megegyezzenek, ellenben ténylegesen sztrájkba léphetnek a tanárok. Gallóné nem tartja kizártnak, hogy végül valóban munkabeszüntetésre kerül a sor, de abban az esetben nem 1-2 órás, hanem egész napos sztrájkkal számolhat a kormány, mondta a PSZ elnöke. Hozzátette, nemcsak a PSZ-en nagy a nyomás, a kormány is érzi a tárgyalások súlyát, mert a demonstrációk megmutatták, hogy nagyon komoly erő áll a tanárlázadás mögött.

A PSZ március elején az iskolákba kiküldött kérdőívekkel felmérte, hányan vennének részt egy, vagy több napos sztrájkban, vagyis a szakszervezetnél pontosan tisztában vannak, hányan csatlakoznának egy esetleges munkabeszüntetéshez, ha elakadnának a kormánnyal folytatott tárgyalások.

A Pukli István által meghirdetett március 30-ai egy órás sztrájkról Gallóné azt mondta, a PSZ senkit sem fog biztatni, hogy vegyen részt az akcióban. Mint elmondta, ugyanúgy, mint egy “normáls” sztrájk esetében, itt is a tanároknak maguknak kell dönteniük a részvételről.

Pénteken 11 órára mindenesetre Magyarország öt szakszervezeti konföderációja közös sajtótájékoztatót tart egyrészt a pedagógusok demonstrációjáról és a közoktatás helyzetéről, majd az egy hete bejelentett cafeteria rendszer átalakításáról.

Forrás: HVG