A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete megkísérli törvényes eszközökkel megszervezni a sztrájkot, ha lehet, már a megjelölt harmincadikai időpontra - mondta Mendrey László az InfoRádió műsorában. A szervezet elnöke hozzátette: sztrájkbizottsági tárgyalást kezdeményeztek; az elégséges szolgáltatások tekintetében pedig tárgyalni szeretnének a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal, de a KLIK-kel kötött korábbi megállapodásukat is érvényesnek tekintik.

 

„A sztrájkhangulat most már nagyjából hónapok óta belengi a közoktatás mindennapjait. Az időpont és a sztrájk kérdése abszolút belefér a PDSZ elképzeléseibe, hiszen sztrájkbizottsági tárgyalásokat kezdeményeztünk a miniszterelnöknél a közoktatás akut problémájának megoldásáért” - fogalmazott Mendrey László.

Hozzátette: „ezek a tárgyalások a folytatásai az elmúlt évben félbeszakadtaknak. Sajnos érdemi válasz nem érkezett rá, de mindez nem jelenti azt, hogy bármilyen szempontból is akadályozna minket, hogy adott esetben csatlakozzunk a 30-ai munkabeszüntetéshez”.

Hangsúlyozta, hogy szakszervezet lévén mindenképpen a törvény adta keretek között kívánnak mozogni.

„Az a fajta polgári engedetlenségi mozgalom, amit Pukli úr meghirdetett, egy igen komoly civil kurázsira utaló cselekedet, de azt is tudni kell, hogy aki ebbe belemegy, az tudatosan szeg törvényt” - véli a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete elnöke.

„Éppen ezért mi egy szabályozott keretek között lefolytatott sztrájkra hívjuk őket” - tette hozzá.

„Elküldtük a miniszterelnöknek a levelünket, amire még nem kaptunk választ. 23-áig tudunk várni, ha ez addig nem érkezik meg, akkor elkezdjük a sztrájk előkészítését” - közölte Mendrey László.

Hozzátette: „Ha nem tudunk megegyezni az elégséges szolgáltatásról, akkor a bíróságnak kell meghatároznia öt napon belül, hogy mik az elégséges szolgáltatások”.

Mindenki maga dönt

„A jogszabálysértésnek következménye lehet. Egy sztrájkban való részvétel - még ha az egy jogszerű sztrájk is - a kolléga számára áldozatot jelent. Ezért mi az összes feltételről tájékoztattuk a kollégákat, de a sztrájkra sem rábeszélni, sem arról lebeszélni senkit sem lehet. A munkavállaló saját maga dönti e, hogy a kitűzött célokért hajlandó-e vállalni a munkabeszüntetést” - mondta az InfoRádiónak Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

„Azt érzékeljük, hogy a kormányban van megállapodási szándék, nyilvánvalóan a tüntetések és a különböző civil megmozdulások megmutatták a kormánynak azt, hogy ezekben a kérdésekben is tényleg változtatás szükséges. Csakhogy nem mindegy, hogy azok a változtatások hogyan fognak történni. A szakmai felvetésekre általában szakmai válaszokat próbál adni a kormány, és konstruktív, mert megállapodásra próbál jutni mind a két fél, ugyanakkor mindkét fél mozgástere meglehetősen korlátozott” - véli a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

Palkovics: A sztrájk feltételei nem adottak

Az oktatási államtitkár csütörtöki online fogadóóráján írásban kérdezhettek az újságírók. A sztrájkbizottsággal folytatott tárgyalásaikról részleteket nem árult el Palkovics László, arról azonban beszámolt, hogy a Pedagógusok Szakszervezetének 25 pontjából 18-20 pontban közeledtek az álláspontok.

Palkovics László oktatási államtitkár csütörtöki online fogadóóráján hangsúlyozta, a jelenleg hatályos jogszabályok szerint a március 30-ára vonatkozó egy órás munkabeszüntetés esetén a jogszerű sztrájk törvényi feltételei nem adottak. Arra kéri a kormányzat a keddi civil tüntetés résztvevőit, hogy senkit ne buzdítsanak törvénysértésre.

Újságírói kérdésre az oktatási államtitkár úgy válaszolt, külön egyeztetéseket nem kezdeményez a kormány a Civil Közoktatási Platform követeléseiről, hanem a köznevelés ügyéről továbbra is a Pedagógusok Szakszervezetének sztrájkbizottságával, valamint a Köznevelési Kerekasztal szakmai és érdekvédelmi szervezeteivel tárgyalja meg.

A Pedagógusok Szakszervezetének 25 pontjából a tegnap esti tárgyalásokon 18-20 pontban közeledtek az álláspontok az államtitkár meglátása szerint.

A tárgyalások közös céljáról szólva Palkovics László úgy fogalmazott: törekvésük, hogy a gyerekek versenyképesebb tudást szerezzenek, és a pedagógusok munkáját és az iskolák működését javítsák. Az államtitkár online fogadóóráján úgy fogalmazott, hogy a kormány minden felvetésre nyitott.

Forrás: InfoRádió