Egy szakszervezeti vezető szerint kirúghatják a tiltakozó tanárokat, a megkérdezett munkajogász szerint nem, de attól figyelmeztetést kaphatnak. Ezért kérdezte meg a vs.hu az államtitkárt is.

Szerdán és csütörtökön is rákérdeztünk Palkovics László államtitkárnál, hogy éri-e retorzió azokat, akik március 30-án részt vesznek az egyórás vadsztrájkban, azonban választ sem az Emberi Erőforrások Minisztériuma sajtóosztályától, sem Palkovics László államtitkártól nem kaptunk az online fogadóóráján. Ez utóbbi lényegében egy sajtótájékoztató, ahol az újságírók írásban tehetik fel kérdésüket.

Arról, hogy ez valójában miért nem sztrájk, és lehetnek-e hátrányos következményei a pedagógusok számára, ebben a cikkünkben írtunk.

Szerdai megkeresésünkre az államtitkárság sajtóosztályától kaptunk választ, melyben azt írták, a jelenleg hatályos jogszabályok szerint a keddi, politikai tüntetésen bejelentett, március 30-ra vonatkozó egyórás akció esetén a jogszerű sztrájk törvényi feltételei nem állnak fenn. „Arra kérjük a keddi politikai akció szervezőit, hogy senkit ne buzdítsanak törvénysértésre.” Palkovicsnak a fogadóórán több kérdést is feltettünk, a retorziósra nem válaszolt. Korábban ugyanakkor egy tiltakozó tanár ügyében viszont megmondta, mit kell tenni.

Megkérdeztük, hogy eleget tesznek-e Pukliék kérésének, vagyis lesz-e külön tárgyalás. Palkovics László erre írásban azt válaszolta, a kormány a Pedagógusok Szakszervezetének sztrájkbizottságával tárgyal a pedagógusok által kívánt változásokról, az egyeztetés még folyik. A 25-ből 18-20 kérdésben közeledtek az álláspontok, azonban a részleteket a tárgyalás végéig nem árulják el. Az államtitkárság tartja magát ahhoz, hogy a kormány által összehívott Köznevelési Kerekasztalon várják a szakmai és érdekvédelmi szervezeteket.

Szerdán Orbán Viktor miniszterelnök Pukliék bocsánatkérési felhívására a VS.hu-nak azt mondta, azt hitte, hogy ez egy vicc. Palkovicsnál is rákérdeztek erre, ezt sem kommentálta. Lázár János miniszter a kormányinfón magyarázta, miért nem kérnek bocsánatot.

Forrás: vs.hu