Számos civil szervezet szervez tüntetést a nemzeti ünnepre: a Tanítanék Mozgalom demonstrációja délután 3 órakor kezdődik. A gyülekező az Andrássy út Hősök tere felőli végén lesz, innen vonulnak pár perccel 3 után, a szervezők terve szerint fél 5-re érnek a Kossuth térre. Ott felszólal Pukli István, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója, Pilz Olivér és Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom képviselői, valamint Békés Gáspár diákolimpikon, L. Ritók Nóra, Neubauer István és Sándor Mária – írja a Népszava.

A rendezvény szervezői szolidaritást vállalnak a közalkalmazottakkal, köztük az egészségügyi, a kulturális és a szociális szféra dolgozóival, a bizonytalanságban tartott köztisztviselőkkel, a közlekedési dolgozókkal. Mint azt felhívásukban is írták, felerősítik azoknak a hangját, akiknek problémafelvetéseit, javaslatait nem akarja meghallani a hatalom. A kezdeményezéshez már több mint hatvan civil szervezet csatlakozott. A fővárosi demonstrációval párhuzamosan több vidéki helyszínen is tüntetnek a kormány oktatáspolitikája ellen: Miskolcon például a Petőfi téren lesz demonstráció, ahová a szervezők mindenkit várnak, aki nem kíváncsi mindarra amit egy nemzeti ünnepen üzen a jelenlegi politikai vezetés.

Március 15-re a Demokratikus Magyarországért Civil Társaság (DMCT) is demonstrációt jelentett be a Múzeum körútra. A rendezvényt először a rendőrség nem vette tudomásul. A bíróság jogerősen hatályon kívül helyezte a határozatot, és megállapította, hogy a rendőrségnek a bejelentést érdemben kellett volna vizsgálnia, illetve hogy a gyülekezési jog korlátozása nem volt feltétlenül szükséges. Büki Zoltánék a múzeumtól távolabb, a Kálvin tér és a Kecskeméti utca találkozásánál állíthatják fel színpadukat, így szimpatizánsaiknak nem kell a Terrorelhárítási Központ (TEK) által az állami rendezvény miatt lezárt területen keresztül érkezniük. A főszervező elmondta, hogy semmiképpen nem akarnak balhét, ahhoz viszont ragaszkodtak, hogy a civilek is kapjanak lehetőséget véleményük kinyilvánítására.

Ezért készek voltak kompromisszumot kötni, így vállalták, hogy saját rendezvényüket az eredetileg tervezetthez képest némileg más helyszínen tartsák meg. Kijelentette: a miniszterelnök ünnepi beszédét sem fogják megzavarni, és megvárják, míg a szónok lelép a színről. Büki azért hozzátette, hogy így is tudnak kellemetlen meglepetést okozni, részleteket azonban nem árult el, csak annyit, hogy egyfajta performanszra kell felkészülnie mindenkinek. A tüntetés szervezője nem tudott pontos számot mondani, hányan lesznek a megmozduláson, szerinte néhány ezertől 20-25 ezerig bármennyien lehetnek. Bükiékkel párhuzamosan tartják demonstrációjukat a DMCT mellől kivált szervezetek is, amelyek a Hősök terén gyülekeznek majd délelőtt 11-kor.

„Természetesen” Gyurcsány a hibás...

A Fidesz-frakció szerint azok, akik ma a pedagógusokat tolják maguk előtt, kormányzásuk alatt több száz iskolát zártak be, utcára tettek több ezer pedagógust és elvettek tőlük egyhavi bért: mint írták, Gyurcsány Ferenc, az MSZP és a liberálisok folyamatosan „elvették a pénzt az oktatástól, az iskolákat fenntartó önkormányzatokat pedig eladósították”. Mindezt arra reagálta a kormánypárt, hogy Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke azt mondta: pártja mindenkit a pedagógusok melletti szolidaritásra és arra buzdít, hogy vegyen részt a március 15-i Kossuth téri tüntetésen a fővárosban. Hozzátette: a kormány - ahelyett, hogy beismerte volna oktatáspolitikája bukását - mindent megpróbált, hogy befogja a pedagógusok száját.

Újra Legyen Köztársaság

Újból megtartja ingyenes, nagy sikerű közéleti és kulturális fesztiválját az Eötvös Károly Intézet március 14-én, délután 1 órától a budapesti Gödör Klubban. „A mindannyiunk által megalkotandó majdani köztársaság csak akkor létezhet majd, ha nevéhez híven közös jószágunk lesz” - írták a szervezők hozzátéve, a köztársaság ugyanis nem a politikusok köztársasága, és nem is csak a bal- vagy jobboldalé, hanem mindenkié. Az intézet az ígérte, „nem sírás lesz, hanem vigalom”, az érdeklődőket pedig a magyar haza legtehetségesebb és legokosabb képviselőinek szereplésével, beszélgetésekkel, költészettel, szépprózával, dallal és hangszeres zenével, képzőművészettel várják.

A csatlakozók ( péntek délutánig)

1. 5.12 Szakszervezet a Tiszta Egészségügyért 2. ADHD-Magyarország Alapítvány 3. Adj Hangot Egyesület 4. Agóra Oktatási Kerekasztal 5. Agrároktatási és Kutatási Dolgozók Szakszervezete 6. Artemisszió AlapÍtvány 7.Autonóm Területi Szakszervezet (ATESZ) 8. Betegút Egyesület 9. Careamic Önkéntes Csoport 10. Család, Gyermek, Ifjúság Közhasznú Egyesület 11. Demokratikus Nevelésért és Tanulásért Közhasznú Egyesület 12. Egészségügyben Dolgozó Szociális Munkások Országos Egyesülete (EÜDSZM) 13. Egyéni Bírói Függetlenség és Felelosség Fórum 14. Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) 15. Eleven Emlékmu (EE) 16. Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) 17. Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) 18. Felsooktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) 19. Franciatanárok Magyarországi Egyesülete 20. Független Diákparlament 21. Független Tanerok Hangja 22. Gyermekekért Baráti Kör 23. Hálózat a Tanszabadságért (HAT) 24. Háttér Társaság 25. Hívatlanul Hálózat 26. Hírközlési, Média és Távközlési Szakszervezeti Szövetség (HMTSZSZ) 27. Humán Platform (HP) 28. Igazgyöngy Alapítvány 29. Kéményseprok Országos Szakszervezete 30. Kétnyelvu Iskoláért Egyesület 31. Korhatár Alatti Rokkantak Országos Szervezete 32. Közgyujteményi és Közmuvelodési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) 33. Krétakör Alapítvány 34. Kritikai- és Élménypedagógia Muhely (KÉM) 35. Labrisz Leszbikus Egyesület 36. LIGA Szakszervezetek 37. Liget és Szitaköto oktatási program 38. Magyar Drámapedagógiai Társaság 39. Magyar Környezeti Nevelési Egyesület 40. Magyar Óvodapedagógiai Egyesület 41. Magyar Szakszervezeti Szövetség Ifjúsági Tagozat 42. Magyarország a Magyar Egészségügyért Civil Társaság 43. Magyarországi Középiskolai Igazgatók Közhasznú Egyesülete (ESHA-Hungary) 44. Magyartanárok Egyesülete 45. Mezogazdasági, Erdészeti, Élelmiszeripari és Vízügyi Dolgozók Szakszervezete (MÉDOSZ) 46. Migráns Szolidaritás Csoport (MigSzol) 47. Muvészeti Szakszervezetek Szövetsége 48. Napfívér Holdnovér Egyesület 49. Nevelési Tanácsadók Országos Egyesülete 50. Oktatási Vezetok Szakszervezete 51. Oktatói Hálózat (OHA) 52. Önfejleszto Iskolák Egyesülete 53. Osztályfonökök Országos Szakmai Egyesülete (OFOE) 54. Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) 55. Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) 56. Romaversitas Alapítvány 57. Szabad Oktatást! csoport 58. Szakszervezetek Együttmuködési Fóruma (SZEF) 59. Szakszervezetek Együttmuködési Fóruma Ifjúsági Tagozata (SZEFIT) 60. Szépírók Társasága 61. Szociális Területen Dolgozók Szakszervezete 62. Szüloi Jogi Fórum 63. Szüloi összefogás gyermekeink jövojéért 64. Történelemtanárok Egylete 65. Tudományos és Innovációs Dolgozók Szakszervezete (TUDOSZ) 66. Van Helyed Alapítvány.

Forrás: Népszava